„Моето име е Минко”

На 13 май – понеделник, в Стара Загора ще се състои премиера на документалния филм „Моето име е Минко”, посветен на проф. Минко Балкански. Прожекцията ще бъде в 13.30 часа в Професионална Гимназия по Компютърни Науки и Математически Анализи „Проф. Минко Балкански”.

Филмът „Моето име е Минко” е разказ за дългия път на едно малко момче от село Оряховица до върховете на световната наука. За писмата на неговия мъдър баща, за трудните моменти, в които е следен от комунистическата власт, за постиженията в науката и дарителството в името на бъдещето. Споделени размисли за един живот, изпълнен със смисъл, успех и сбъднатите мечти.

Проф. Минко Балкански повече от 70 години живее в Париж, Франция. Има четири професури: първата, когато е на 27 години, защитена в Сорбоната, после в САЩ и Великобритания. Той е специалист в областта на физиката и развива благотворителна дейност в областта на образованието, културата и науката чрез основаната през 1998 г. и ръководена от него Фондация „Миню Балкански”, която носи името на баща му.