МЕЖДУНАРОДНО ТВОРЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВОМЕЖДУ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „ГЕО МИЛЕВ“ И ТЕАТЪР „МАТЕЙ ВИШНИЕК“, СУЧАВА, РУМЪНИЯ

Драматичен театър „Гео Милев“ сключи Меморандум за сътрудничество с Общински театър „Матей Вишниек“ в град Сучава, Румъния. На работната среща на 13 май присъстваха директорите на двете културни институции-г-жа Светла Тодорова /директор на ДТ“Гео Милев“/ и г-жа Анжела Зарояну/директор на Общински театър „Матей Вишниек“/.

Театър „Матей Вишниек“  отправи официална покана към ръководството на Старозагорския театър за договаряне възможностите за сътрудничество в рамките на Международния фестивал „Дни на театъра Матей Вишниек“, който се провежда между 11 и 19 май в Сучава, Румъния.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е „Театър, културна дипломация“. Културата и изкуствата са най-добрите популяризатори на морални и естетически норми, влияят пряко на образованието, развиват процесите на демократизация, ефективни защитници са на човешките права и свободата на изразяване. Културната дипломация е международен културен диалог, начин за намиране на общия знаменател на различните публики, които ни определят като общество и човечество. Тя подпомага международното сътрудничество и комуникация в областта на изкуството.  Културната дипломация отваря врати и умове.

Гости на фестивала, от България, бяха Димитър Митев, заместник –директор на ДТ“Гео Милев“ и  Петър Денчев, режисьор, писател и театрален изследовател, благодарение на когото бе осъществена връзката с театъра в Румъния.

От 12 май до 14 май те присъстваха на това забележително театрално събитие, с приятелската подкрепа на известния румънски театрален режисьор Теодор-Кристиян Попеску. За краткия престой в рамките на фестивалната проява срещнаха различни творци, насладиха се на оригинални интерпретации и различни театрални техники. Откриха ги в спектаклите: „Как погребах Сталин“ на Общински театър „Матей Вишниек“, автор Артур Соломонов, режисьор Теодор-Кристиян Попеску, Театър „МихайЕминеску”, „Обичам, обичам, обичам тееее“от АвтандилВарсима, режисьор АндроЕнукидзе, Театър Метрополис „Кой уби татко?“ по едноименния роман на Едуард Луи, режисьор Андрей Майери.

„Гледаме с надежда към нашето бъдещо партньорство. То ще донесе добавена стойност към творческото израстване на трупата ни, различен поглед към театралното изкуство, нови хоризонти. Планираме разменно гостуване през 2025г., бъдещи проекти с участието на актьори от двата театъра и работа с конкретни режисьори от Румъния.“, сподели директорът на театъра Светла Тодорова.