19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

По повод 19 май  Европейският ден за борба със затлъстяването, Регионалната здравна инспекция в Стара Загора организира за всички желаещи граждани измерване с импедансен апарат, отчитащ индекс на телесна маса, процент телесни мазнини и скелетна мускулатура, и ниво на висцерална мастна тъкан. То ще се проведе от 10:00 до 12:30 часа.

Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран. Според Световната здравна организация затлъстяването е заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мастна тъка, което представлява риск за здравето.

Наднорменото тегло повишава риска от:
• сърдечно-съдови заболявания;
• развитие на диабет тип 2;
• болести свързани с обмяната на веществата;
• хипертония, атеросклероза,;
• ставни заболявания и др.

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и физическата активност. Установено е, че при деца с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст. Оценка на телесното тегло може да се направи чрез индекс на телесна маса (ИТН) , който се определя като се раздели теглото в килограми на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Комплексната програма за промяна в начина на живот включва няколко основни елемента:

– Промяна в хранителните навици
– Правилен режим на хранене;
– Прием на достатъчно плодове и зеленчуци и намален прием на сладкиши;
– Достатъчен прием на вода и течности;

– Ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари;
– Ограничен прием на готови храни с висока енергийна плътност;
– Маломерни порции;
– Двигателна активност – най-малко 60 минути на ден ходене, игра и спорт.

 

Снимка: Puls.bg