В Стара Загора се състоя вечерно бдение за Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН

Регионална здравна инспекция – Стара Загора отбеляза на 19 май 2024 г. от 20:00 часа Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН.

На площада пред сградата на Общината ръководството, служители на РЗИ, партньори и граждани участваха във вечерно бдение със запалени свещи, с които изобразиха панделка – символ на инициативи за борба с ХИВ и СПИН.

Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

„Почитаме паметта на жертвите на ХИВ и СПИН и насочваме вниманието към този обществен проблем, за да повишим обществената информираност за ХИВ. Акцентираме на факта, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на хората с ХИВ са достъпни за всички, които се имат нужда от тях“ – каза директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова.

Събитието се проведе със съдействието на Община Стара Загора, Българския младежки червен кръст, Тракийския университет, Сдружение „Свят без граници“ и др.

Жителите на Стара Загора имаха възможност да подкрепят кампанията и като запалят свещ на прозорец в дома си.

Международният ден се отбелязва всяка година в третата неделя от май, в рамките на третия етап от Национална анти СПИН кампания, която е част от дейности, изпълнявани в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в Република България (2021 – 2025 г.).