Новият филм на Маги Ралчева „Сватба“ направи премиера на фестивала в Кан

Новият български игрален филм „Сватба“ (2024) по едноименния разказ на Николай Хайтов, беше представен от продуцента и режисьор на лентата Магдалена Ралчева на кинофестивала в Кан в рамките на Marché du Film – Festival de Cannes, в Palais K на 17 май  от 18 часа.

„Marché du Film е световният маркет за кино и се радвам, че имах възможността да представя „Сватба“ точно в седмицата на конкурсната програма на кинофестивала в Кан. Вълнуващо е, че лентата направи своята премиера именно на най-престижния  световен кинофестивал“, каза Магдалена Ралчева. „Вярвам, че всеки филм заслужава да стигне до голяма зрителска аудитория след като бъде заснет и това е голямо предизвикателство за нас авторите. Да открием добър пазар и дистрибутори е от изключително значение за пътя на лентата към зрителите.“

Премиерата на филма в България се очаква да бъде в края на ноември тази година, когато филма трябва да се завърти по кината. „Сватба“ вече е номиниран в официалните селекции на три международни кино фестивала  – New Media Film Festival в Лос Анжелис, Indo Dubai International Film Festival и Woods Hole Film Festival в САЩ.

Снимките на 117-минутната лента са правени през 2022 и 2023 година в Родопите  по сценарий на Юрий Дачев с оператор Емил Христов. Проектът е спечелил субсидия от Националния филмов център, а основен копродуцент е Българска Национална Телевизия.

В главните роли ще видим Ралица Стоянова, Радослав Владимиров и Велислав Павлов. Ралица Стоянова е позната на българската аудитория с ролята си в филма „Жените наистина плачат“ (2021) с която младата актриса спечели и наградата „Златна липа“ за най-добра женска роля на фестивала в Стара Загора през 2022 година.

В останалите роли ще видим Васил Банов, Светлана Янчева, Михаил Мутафов и Гергана Данданова.

„Едно от големите предизвикателства беше пресъздаването на сложния свят на Хайтов –  наситен със силни чувства в една сурова действителност, каза след премиерата Магдалена Ралчева. „Сватба“ е филм за любовта и за непреходните човешки ценности, които все повече ни убягват. Драматизмът на героите, условността на мястото и на епохата допринасят лентата да бъде възприемана и разбирана навсякъде по света.
Голямото предизвикателство пред режисьора Магдалена Ралчева е да снима филм епоха, тъй като изисква голяма прецизност за сценография, костюми и реквизит.

 

„Снимахме епоха в началото на 20 век, а това винаги носи риск. Беше голямо предизвикателство, но мисля, че се справихме чудесно заради професионализма и всеотдайната работа на всички които работиха по филма, каза още Магдалена Ралчева.

Въпреки сложната си постановъчност, филмът е бил заснет без перипетии и с лекота. „Тази лекота дойде от почти двете години подготовка за снимките и от блестящата организация, която имах в екипа си. Беше невероятно, че през двата снимачни месеца – октомври и ноември 2022 г., а после и през септември 2023 г., имахме слънчево време и снимахме при температури над 16 градуса, така че желанието ми да снимам в зимна среда не се осъществи. Работихме в много ползотворна обстановка и се надявам тази хубава творческа атмосфера да се усети и от зрителите“, каза още Магдалена Ралчева.

 

Магдалена Ралчева е режисьор на още два български игрални филма – „Още нещо за любовта“ (2010) по сценарий на Георги Данаилов и с оператор Александър Лазаров и „XII a” (2017) по сценарий на Николай Колев с оператор Емил Топузов.