Насочват 600 млн. лева от Териториалния план към индустриалните предприятия в Стара Загора

600 млн. лева от средствата по Териториалния план за Стара Загора се очаква да бъдат насочени към инвестиции в индустриалните предприятия в областта. Все още не е обявено как ще се разпределят тези средства, но част от тях са предвидени за трансформацията на „Мини Марица-изток“. Това съобщи областният управител на Стара Загора Ива Радева.
За тези пари компаниите ще кандидатстват на конкурентен принцип.

Очакванията са тези инвестиции в бизнеса да подпомогнат трансформацията на икономиката на регион Стара Загора.
Напомняме, че през декември миналата година, правителството обяви индикативен списък с желаещи компании да инвестират в енергийния преход.
Заявените инвестиционни намерения по линия на енергийния преход в Стара Загора достигнаха 11 млрд. лева. Намерения за инвестиции тогава заявиха 39 предприятия. Срещу тях се обещаха 10 604 нови работни места и 11 228 запазени стари.
В индикативния списък влизат и всички предприятия от комплекса „Марица Изток“, които представиха свои инвестиционни намерения.

„С този индикативен списък Министерство на икономиката целеше да установи дали има интерес за инвестиции към региона. Този списък не е одобрен, тоест – не е окончателен. Може тепърва да бъде допълван, а част от предприятията в него да отпаднат“, уточни Ива Радева.

Очаква се средствата за индустриалните предприятия да бъдат официално обявени догодина. Европейската комисия иска да се убеди първо, че парите по териториалните планове се изразходват ефективно и по план, каза областният управител на Стара Загора.

Одобрените средства от ЕК по плановете на трите области – Стара Загора, Кюстендил и Перник са в размер на 1,2 млрд.евро. От тях 81% или около 1,65 млрд. лева се очаква да влязат в Стара Загора.