ЛОВЦИ НА БИСЕРИ – красива приказка за любовта, приятелството и саможертвата

На 29 май 2024 г. /сряда/ от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще блесне отново операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската класика като красива източна приказка. В тандем с художника-дизайнер Гендони режисьорът залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе. Музика, която завладява и докосва.

На 29 май в ролята на Лейла зрителите ще видят Деси Стефанова.  Младият тенор Стоян Буюклиев ще дебютира в ролята на Надир, а Валери Турманов е в ролята на Зурга, Нурабад ще бъде Евгений Арабаджиев. Диригенти са участници в майсторския клас в Операта, хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова, концертмайстор Анна Иванова. Участват оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, езикова подготовка на певците, превод субтитри Снежина Здравкова.

Режисьорът Славчо Николов

…”Винаги се стремя да оставям на артистите, с които работя,  да имат свободата на интерпретация. И това прави всеки спектакъл неповторим. В „Ловци на бисери” има сложни човешки взаимоотношения, в които присъстват ревността, завистта, отмъщението и жертвоготовността в името на любовта. Всъщност „Ловци на бисери” е химн на любовта, на честта и на приятелството. Надявам се да развълнуваме зрителите така, както ние преживявахме и се вълнувахме при подготовката на спектакъла на това заглавие…”

Художникът Гендони

„…В работата си над декора и костюмите за операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе се потопих в приказния свят на индуиския епос и се опитах да пресъздам с една фантазна стилистика вечните теми,заложени в творбата – темите за Бога, приятелството и любовта. Солистичните костюми са изработени с материали, близки до автентичните, украсени с богати бродерии, камъни и апликации. Търсил съм внушението за приказни герои, нагазили в тюркоазените води на пясъчни лагуни, в търсене на безсмъртните бисерни зрънца, родени от драматичния дуел на раковините с водните стихии на океана.

В отражението на водната шир се възправя образът на Бог Брама…”

Диригентът Владимир Бошнаков

„Работата по партитурата на „Ловци на бисери“ ми достави изключително удоволствие, защото досега не бях се сблъсквал с произведение, което няма аналог като звучене на оркестъра и вокалните партии. Нейната прозрачност от една страна и наситеност от друга я прави уникална по своята същност и тя заслужава да бъде представяна все повече и повече.

Благодаря на всички участници във тази постановка за всеотдайния труд и съвместния творчески процес на откриването и представянето на този „бисер” в оперната съкровищница.”

Композиторът Жорж Бизе написва своята опера „Ловци на бисери” на 24 години и още преди да навърши 25 – се състои премиерата /1863, Театър Лирик-Париж// и това е първата поставена на сцена опера на Бизе. Специалистите смятат, че „Ловци на бисери” е до известна степен стъпало към неговата брилянтна „Кармен”. Сюжетът разказва за съперничеството  между двама приятели, ловци на бисери Зурга и Надир, които са влюбени в красивата Лейла. Развива се на фона на екзотичните пейзажи на остров Цейлон /Шри Ланка/. И Лейла ще трябва да направи много по-труден избор: между дълга и любовта. Както в повечето романтични истории, любовта  побеждава: жрицата на Брахма Лейла не остава безразлична към страстните признания на Надир и нарушава обета си за чистота и безбрачие. Влюбените очакват екзекуция, но неочаквано успяват да избягат: бягат от ареста по време на пожар, предизвикан от Зурга. Обсебеността от чувства определя лиричния тон, който преобладава в музиката. Неслучайно най-разпознаваемите страници на „Ловци на бисери” са меланхолично красивият романс на Надир и дуетът на Надир и Зурга от първо действие, изпълнен със спомени и клетви за вечно приятелство.