Раднево чества 24 май

Отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с празнично шествие, което премина по ул. „Г. Димитров“ до площад „Коста Рашев“.
В него се включиха духов оркестър, ученици и учители, общинското ръководство, общински съветници и граждани.
Знаменна група водена от кметът на община Раднево, инж. Георги Петров, инж. Илия Илев – председател на Общински съвет-Раднево и отлични ученици издигнаха знамето на Република България.
Инж. Петров произнесе слово, с което поздрави всички по повод празника и изказа своята признателност към хората допринесли за българското просвещение, култура и духовност.
“Днешният празник е най-яркото доказателство за несломимия български дух, стремящ се към духовност и своя книжовност. 24 май е не просто дата, а минало, настояще и бъдеще, събрани в едно. Денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа. Днес ние се прекланяме пред славното дело на Светите братя Кирил и Методий, прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност.” – каза кметът.
С наградата „Магда Петканова“ беше удостоена г-жа Пенка Колева Георгиев – Желева. Тя е дългогодишен учител в СУ „Гео Милев“ гр. Раднево. Тридесет и осем години работи всеотдайно и ангажирано за развитието на образователната сфера в града ни и за издигане на авторитета на учебното заведение. В дългогодишния си професионален опит като преподавател, тя е доказал се професионалист, в резултат на което възпитаниците и са постигнали постижения с високи резултати на национално ниво, призови места в множество състезания и олимпиади. С нейната всеотдайна работа те подреждат училището на едно от челните места сред училищата в област Стара Загора.
Наградата „Теньо Ганчев“ беше връчена Никола Диянов Гаврилов. Никола Гаврилов е възпитаник на СУ „Гео Милев“ гр. Раднево и абитуриент тази година. Освен, че участва активно в творческия живот на училището, Никола развива и активна дейност в културния живот на града. Като част от театралните трупи към Общински център за култура „Нончо Воденичаров“ гр. Раднево, той е носител на много награди от театрални фестивали както за цялостен принос в постановките, така и за дебютни роли и актьорско майсторство, част от които са спектаклите:
„Ха да видим кой кого“, „Има ли смисъл да утепваме мечка“, „Сако от велур“, „Записки по българските възстания“. Никола Гаврилов активно се занимава и в сферата на художествените изкуства, където също е
оценяван с високи награди. Направи самостоятелна изложба на творчество в Галерията на град Раднево. Той е един любознателен, старателен, отговорен и мотивиран младеж, с който Раднево се гордее.
С наградата “Теньо Ганчев” беше удостоена и Рая Динкова Ралева. Рая Динкова Ралева е възпитаничка на Второ Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Раднево. „Гордеем се с ученици – будни, жадни за знания, съхранили в себе си огъня на Паисий, защото те са богатството на нашето училище, на нашия град, на нашата мила родина.“ – казва за нея ръководството и колектива на училището. Рая е амбициозна, отговорна, инициативна, активно участваща в конкурси, състезания, олимпиади по математика, български език и литература, история и цивилизация, география и икономика, английски език и изобразителни изкуства. Не само участва в тях, а и завоюва призовите места на национално и областно равнище. Едва в шести клас тя притежава десетки грамоти и медали, зад които стоят стотици прочетени книги.
В празничната програма се включиха всички детски градини и училища на територията на Община Раднево, както и изпълнители от школа „Поп музика” при Общински център за култура, ФТА „Гергьовден” и ДТШ „Настроение”. Изпълненията на лъчезарните и талантливи участници в концертната програма, бяха най-пъстрият и красив букет за празника.
След празничната програма се състоя коктейл за всички учители, културни и просветни дейци.