В РИМ – Стара Загора ще бъде открита изложба „ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО“

На 30 май 2024 г. от 17,30 ч. в малката изложбена зала на РИМ – Стара Загора ще бъде открита изложба „ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО“

„Детство мое, реално и вълшебно, детство мое, така си ми потребно…“. С тези стихове от любимата детска песен израстват няколко поколения български деца. А споменът за волното и безгрижно време, изпълнено с игри и закачки, пази всеки един от нас. Този спомен пресъздаваме и в изложбата, където ще видите съчетание между парцалените кукли от първата половина на ХХ в. и различните видове конструктори, предшественици на съвременните кукли Барби и блокчетата Лего. Включени са различни дървени играчки, кукли, стъклени топчета, ролкови кънки, детски ски, книжки с приказки, образци на серийни игри и играчки от втората половина на ХХ в. Допълнение към тях са приказните цветни илюстрации на художника Вадим Лазаркевич към различни детски издания, корици на детски списания от миналия век.

Постерите показват фотографии на деца от епохите на играчките, които са представени в изложбата. Информационно табло връща към позабравените детски игри Кралю-Порталю, Прескочи кобила, Гори, гори кърпа, Дай, бабо, огънче, както и забавните броилки, които са се ползвали, за да се излъчи лидер или първия в колективните игри.

Изложбата „Детство мое, реално и вълшебно“ е не само за деца, а и за възрастни. Тя е чудесна възможност родителите, връщайки се към милите спомени, да разкажат на своите наследници за техния отминал детски свят.

За най-малките посетители сме подготвили специална изненада. След откриването на изложбата в музея ще гостува Живко Кънев, художник в Държавен куклен театър – Стара Загора. Той ще покаже на децата куклите, които оживяват в любимите приказни спектакли и ще разкаже за начина, по който се изработват.

В навечерието на Деня на детето каним малки и големи да се потопят във вълшебния свят на детството.

Изложбата може да бъде разгледана от май до септември 2024 г. Тя е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата по проект „Нов музеен реквизит за модернизиране на постоянната експозиция и малката изложбена зала на РИМ-Стара Загора“.