Само 2% са българските инвестиции в Мароко

Виждам нашите общи перспективи, заяви днес председателят на Общинския съвет в Стара Загора Ивета Лазарова пред 8-членната делегация от провинция Загора в Мароко. Гостите подписаха рамково споразумение за партньорство, приятелство и развитие на добри отношения с ръководството на Община Стара Загора, след което се срещнаха и с представители на местния законодателен орган. Той бе представен от своя председател г-жа Лазарова, както и от общинските съветници Антон Тонев, проф. Иван Върляков, Красимир Червилов и Магдалена Овчарова. Мароканската делегация бе водена от г-н Мадани Шейки, председател на Провинциалния съвет на регион Загора.

Г-жа Лазарова описа накратко дейността на Общинския съвет в Стара Загора, съставен от 11 групи, представители на различни политически партии и организации и изтъкна добрата съвместна работа с администрацията. Вашето посещение е много знаково за нас като ангажимент за сътрудничество в сферата на обмен на студенти, за общи туристически проекти и участие в спортни събития и музикални фестивали, отбеляза проф. Иван Върляков, председател на Постоянната комисия по устойчиво развитие и международно сътрудничество.

От страна на мароканските гости презентация на провинция Загора и едноименния град направи Абдесадик Атар, мениджър връзки с обществеността и съветник на г-н Мадани Шейки. Той съобщи, че в момента българските инвестиции са едва 2% от общия обем на чуждестранните вложения.

Възможностите за взаимодействие са в сферата на селското стопанство, туризма – с музеи на открито и демонстрации на традиционни занаяти, както и с обмяната на информация за соларните паркове, отбелязаха още от мароканска страна. Любопитен факт е, че африканската страна развиват 4 вида туризъм: пустинен, оазисен, археологичен и туризъм на пясъчните процедури.