Спазват ли се правилата, за да няма трудови злополуки?

Работници без каски, хора, които асфалтират без маски на лицето си – свикнали сме да виждаме такива ситуации в България. Над 90% от трудовите злополуки са напълно предотвратими, стига работодателите да правят необходимите инструктажи и работниците да не пренебрегват правилата. Заради това от Инспекцията по труда си поставят за цел да намалят инцидентите на работните места – с проверки и с широка информационна кампания в цяла България под формата на семинари.

Данните на Инспекцията по труда показват, че най-много инциденти стават при строителни и монтажни дейности, както и при товарене и разтоварване на стоки. Всеки работен ден на строителите би трябвало да започва с инструктаж от техническия ръководител за безопасност им, а задължение на работниците е да спазват правилата. Друга важна част от условията за безопасност е подходящата екипировка.

Едва 5% от сигналите, които достигат до Инспекцията по труда, са свързани с безопасността на работните места. Повечето се отнасят до неспазване на работно време или незаплатен извънреден труд. Въпреки това през последните години се забелязва лек спад при трудовите злополуки в страната спрямо 2022 и 2023 г.