Малките художници от Стара Загора представят своите творби по случай празника на детето – 1 юни

По повод 1 юни – Международния ден на детето, Центърът за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора с подкрепата на Представителството на СБХ – Стара Загора, откри своята годишна изложба на школите по изобразителни изкуства.

Основните цели на формите по изобразителни изкуства са създаването на естетическа и културна нагласа в подрастващите. Едновременно с това се стимулират децата в тяхното емоционално и морално израстване и възпитание.

В настоящата изложба са подредени творбите на децата от четири различни школи.

В школата по приложни изкуства, с ръководител Юлия Славова децата творят в областта на текстилния колаж, рисунката върху коприна-батик, рисунката върху стъкло и др.

От школа по графика „Литолино“ най-малките художници излагат оригинални графики в технологията на дълбокия, високия и повърхностния печат. Учител е д-р Милен Алагенски и ги обучава в техниките: суха игла, линорез и гравюра.

В клуб „Моливче“ децата се запознават с изкуството на комикса и илюстрацията и сами създават синтеза между текст и образ. Напътства ги педагогът Иво Козаров.

Учителят Тошо Стефанов представя една от най-старите школи в ЦПЛР – школата по живопис. В нея малките творци се учат да рисуват с акварел, цветни моливи, пастел и др.

Изложбата е експонирана в зала „Лубор Байер“ и може да бъде видяна до 13 юни (четвъртък), включително.

Гости на събитието бяха Станимира Димитрова, началник отдел „Образование и младежки дейности“ и Здравко Димитров, ръководител Звено „Младежки дейности“.