Община Стара Загора предоставя демонстрационна машина за вота

Община Стара Загора предоставя демонстрационна машина за изборите на 9 юни 2024 г. в услуга на избирателите, която вече е разположена във фоайето на сградата на бул. „Цар Симеон Велики” № 107. До 6 юни машината е тук и всеки, който не е запознат с този начин на гласуване, е свободен да дойде и да се упражни спокойно, информира днес временно изпълняващият длъжността секретар на общинската администрация Делян Иванов.

Чрез машината избирателят гласува само за един от двата вида избори или и за двата. Неговото желание се маркира още при стартиране на екрана – горе вляво е изписан видът избор. Отбелязва се избраната партия или коалиция, след което може да се използва преференция за конкретен кандидат. След това машината преминава към втория вид избор. Отново се означава предпочитаната партия или коалиция, след което има опция за преглед. Щом гласоподавателят се увери, че се е справил коректно, той потвърждава избора си. И изчаква машината да отпечата и двата вида бюлетини.

Общият брой избиратели в предварителните избирателни списъци на Община Стара Загора е 140 327. До крайния срок, който изтече, подадените заявления за гласуване по настоящ адрес са 1981 за Народно събрание и 1911 за Европарламент.

Общинска администрация и Районната избирателна комисия ще предават изборните книжа и материали на секционните избирателни комисии на 8 юни 2024 г., събота, в сградата на общината. Графикът може да се види тук: https://www.starazagora.bg/bg/izbori-za-chlenove-na-evropeyski-parlament-i-za-narodno-sabranie-9-yuni-2024/grafik-za-poluchavane-na-izborni-knizha-i-materiali-ot-sektsionnite-izbiratelni-komisii.