Ремонт за 17 млн. лева ще обнови 400 декара от кв. „Казански“

Община Стара Загора започна мащабен ремонт на кв. „Казански“, началото му даде днес зам.-кметът с ресор „Устройство на територията, строителство и безопасност на движението“ арх. Мартин Паскалев. „Добре дошли на откриването на строителните работи на един от най-чаканите за мен ремонти в града! Кв. „Казански“, разположен на над 400 декара площ, ще придобие своята нова визия, която заслужава“, оповести пред медиите и партньорите зам.-кметът. Заедно с него символично стартиране на дейностите по проекта направиха инж. Камен Пейков, управител на „Инфраструктурни системи“ ЕООД и инж. Димитър Друмев, представител на ВДХ АД.

Стойността на проекта е 17 млн. лева, обектите обхващат 400 декара в кв. „Казански“. Началото на строителната дейност е на 1 юли 2024 г., а срокът за изпълнение – 1 година.

„Ще бъдат засегнати всички улични платна, тротоари, междублоковото пространство, на което се намираме в момента, ще бъде изцяло обновено, за да могат малки и големи да се радват! Благодаря на колегите от надзорните фирми, искам да пожелая на строителните фирми безаварийна работа, надявам се да работим добре и предупреждавам, че ще държим на качеството и, дай Боже, догодина по това време да се радваме на ново пространство в преобразен квартал. Успех!“, пожела зам.-кметът.

Община Стара Загора бе представена още от главния архитект арх. Николай Василев, директора на Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ инж. Гергана Михайлова, директора на Дирекция „Строителство“ инж. Лариса Иванова и ръководителя на звено „Инвеститорски контрол“ Добромир Дерменджиев.

Водосвет за здраве и успех отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Богослов в съслужение с отец Евгений и отец Александър. „Започваме с молитва, което говори, че Господ Иисус Христос винаги ще бъде с нас! Пожелавам на всички за много и благодатни години и на добър час в това хубаво начинание“, даде благословията си Негово Високопреподобие.

Строежът ще се изпълни според одобрените от Община Стара Загора инвестиционни проекти, разделени в 3 позиции. Първата е реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на уличната мрежа в кв. „Казански“ – Стара Загора. Проектът обхваща кв. „Казански“ между бул. „Цар Симеон Велики“, ул. „Кап. Петко войвода“, бул. „Георги Байданов“ и ул. „Одринска епопея“. В ремонта са предвидени: нови асфалто-бетонови настилки, ограничителни бордюри, тротоарни настилки, места за разполагане на контейнери за сметосъбиране. Предвижда се и ремонт на съществуващите две асфалтови площадки и обновена детска площадка. Реконструкцията на улиците ще бъде съобразена изцяло със съществуващите улични трасета с отводнителни съоръжения, нова пътна маркировка, видеонаблюдение и допълнително осветление.

Втората позиция е паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на междублокови пространства в кв. „Казански“, блок 29 и блок 16. За съществуващите детска градина и спортни площадки за волейбол и баскетбол в междублоковото пространство се предвиждат тротоарна и алейна мрежа с декоративна настилка, преасфалтиране на улични платна, ажурна метална ограда около спортните игрища, монтиране на комбинирано детско съоръжение за деца от 3 до 12-годишна възраст, облагородяване на междублоковото пространство със засаждане на растения с поливна система, кошчета за отпадъци, нови пейки, осветяване и видеонаблюдение. Ще се изпълни и монтаж на баскетболен кош, маса за тенис и мрежа за игра на волейбол за спортните площадки.

Третата позиция за проекта е уличната дъждовна канализация за отводняване на спорт, атракции, озеленяване и рекреация. Предвидено е изграждане на канализация от гофриран полипропилен с дължина от 406 метра. Към новата канализация ще се включат сградни отклонения. Предвидено е да се изградят  и два броя нови дъждоприемни шахти. Ще се направят и 13 броя ревизионни шахти.

Инж. Камен Пейков, управител на фирмата изпълнител, благодари на Община Стара Загора за доверието. „Проектът е много амбициозен, засяга цялата надземна инфраструктура на кв. „Казански“. Ще се изградят нови междублокови пространства, нови улици, ще се подмени основата на улиците, нови паркинги, нови детски площадки, подземната инфраструктура, която е негодна, ще бъде изцяло подменена. Рядко се възлага толкова цялостно изпълнение на подобен тип проекти“, отбеляза инж. Камен Пейков. И увери, че фирмата изпълнител е с намерението да даде много качествен продукт и това ще бъде видно след 1 година.