С международно признатия български хореограф Владимир Ангелов отблизо на 2 юли

На 2 юли от 19.00 часа Старозагорската опера ще отвори врати за представянето на книга посветена на хореографията. Събитието, което е любопитно не само за професионалисти, но и за любители и почитатели на танца,  ще се състои в уютното фоайе на театъра – предпочитано пространство не само за срещи на оперната и балетна публики през антрактите на концертите и спектаклите, но и като място, където си подават ръка всички изкуства: изложби, срещи с поети, художници, автори на книги, оперни и балетни артисти…Традиция, която сближава.

В първата част на вечерта в рубриката “Среща с автора” ще бъде представена книгата “Ти, хореографът – творящ и създаващ танц” на световно признатия български хореограф ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ, който от над 30 години живее и работи в САЩ. Старозагорската публика го познава от незабравимата вечер на съвременната хореография с обединяващото заглавие “Балет без граници”, в която заедно със своите международно изявени колеги-хореографи Калоян Бояджиев и Христиан Бакалов, Владимир Ангелов представи своя авторски танцов спектакъл “КакаФония” /2021/ – специално създаден за многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.

Още тогава Владимир Ангелов загатна, че работи върху сериозен хореографски труд, за да може днес, когато книгата му е вече издадена, да сподели най-важните моменти от идеята до реализацията и с какво този своеобразен и определян от критици и познавачи “наръчник” на хореографията може да бъде интересен, провокативен и полезен на всички, които споделят хореографския плам и имат отношение към танца.

Във втората част на вечерта – Владимир Ангелов ще разкрие със специално подготвена атрактивна видео-лекция своя поглед върху “Тенденциите  в съвременната хореография на 21 век”.

Вход свободен!

ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ завършва балетния профил на Държавното хореографското училище през 1986 в класа на Крум Янков. Назначен е от Маргарита Арнаудова като млад танцьор в Балет „Арабеск”, където започва да експериментира като хореограф. Получава първото си хореографско отличие от националния балетен конкурс в Добрич, за съвременна соло хореография на изпълнителката Антоанета Алексиева. Творчески активен, но и интелектуално любопитен, Ангелов се записва да следва задочно специалност Философия в Софийски университет „Св.Климент Охридски” – събитие което има огромно влияние в творческата му кариера.

През 1990 година заминава за САЩ, където през 1996г. се дипломира с Master of Arts от Университета във Вашингтон със специалността Съвременна хореография.

Представя творби на редица международни фестивали между които:  “Нови Хореографи на Палци”, Ню Йорк; Виена ТанцФест, Австрия; Парижкия Международен Танцов Фестивал, Франция; Танцов Фестивал Киото, Япония; Латиноамерикански Балетен Фестивал, Пуерто Рико и много други.

Създава множество съвременни едноактни балетни постановки и работи с американски трупи като Атланта Балет, Аризона Балет, Индианаполис Балет, Ричмонд Балет, Сан Франциско Балет, Вашингтон Балет, както и с междyнародни трупи като Алберта Балет, Канада; Балет Манила, Филипините; Националния Балет на Мексико;Токио Сити Балет, Япония и Марийнски Балет в Санкт Петербург, Русия.

От 2003 до 2009 е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската Национална Опера в Кенеди Център под ръководството на Пласидо Доминго. Работи непосредствено със световно известния тенор който дирижира някои от постановките. Създава мащабни балетни платна за над 12 опери и оперети между които “Сицилиянски вечерни”, “Самсон и Далила”, “Веселата вдовица” и много други.

Преподава майсторски класове и представя семинари за балетни трупи, университети и фестивали в Австрия, България, Бразилия, Франция, Финландия, Германия, Мексико, Русия и Япония. От 2009 до 2014 работи като преподавател в университета във Вашингтон и продължава активно да пътува и поставя в международен план. Носител е на редица награди между които Специалното Хореографско Отличие на американското министерство на културата (The National Endowment of the Arts). От 2015 и по настоящем е главен директор на първата в света интернационална информационна мрежа и международна организация за хореографи, базирана във Вашингтон – Dance ICONS, Inc.