Кметът: Ангажирам се да помогнем отново на ДЮШ „Берое“

Първите консенсусни стъпки за преодоляване на кризата в Детско-юношеската школа на „Берое“ набелязаха на среща днес всички заинтересовани страни. На разговора в зала 2 на Община Стара Загора, който се проведе под егидата на кмета Живко Тодоров, присъстваха още началникът на Звено „Спорт за всички и спортни дейности“ Стелиян Попчев, президентът на „Берое“ Ернан Банато, спортният директор на ДЮШ Алехандро Сагерас, родители на деца от 11-те набора, които играят в школата, треньори.

„Лично съм се ангажирал да проведа разговори за спонсориране на школата, месечната й издръжка трябва да достигне около 40 хил. лева, за да не страдат от лишения децата и треньорите“, обобщи градоначалникът Живко Тодоров. В момента месечната подкрепа на ДЮШ е около 27 хил. лева. Присъстващите на срещата родители се съгласиха таксата, която заплащат, за да тренират децата им, да се актуализира от 60 на 80 лева. Тази сума обаче формира само част от издръжката, затова е необходимо да се търсят дарители.

Следващата значима стъпка са преговорите с 6-имата напуснали треньори: Иван Желев, Дончо Атанасов, Павел Димов, Трифон Панев, Веселин Пенев и Диян Атанасов. „Моят договор изтече преди дни, но съм тук, защото болея за отбора и децата“, обяви треньорът на вратарите Мирослав Радев. По негови сведения, както и на другия присъствал треньор – Стелиян Евтимов, тръгналите си 6-има са склонни да преосмислят решението си, ако видят, че се предприемат сериозни мерки за бъдещето на ДЮШ. И най-вече да ни се гарантира сигурност и за нас, и за задържането на талантливите деца, подчерта Мирослав Радев.

За още няколко съществени промени апелира още кметът Живко Тодоров. Треньорите да бъдат назначени на трудови договори, тъй като част от тях сега са на граждански; непременно да има административен директор, който да се занимава с организиране на дейността, всякаква логистика и контрол върху изразходването на средствата, са другите императивни мерки според градоначалника.

Финансирането на школата ще се осъществява през отделна сметка на съществуващо вече сдружение с нестопанска цел, чиято функция е да подпомага футбола и то вече има договор с ПФК „Берое“, стана ясно още на срещата. Това е правната форма, потвърди и адвокат Светослав Миневски.

Трябва да се изработи механизъм относно бюджетирането на школата и той да бъде приет от СНЦ-то, резюмира на финала на срещата кметът.

В 18.00 часа снощи, 2 юли, Живко Тодоров участва в бурния разговор на стадион „Берое“ между гневните родители на деца от ДЮШ, треньори и собственика Ернан Банато. Още тогава той увери, че няма да откаже никога да посредничи за намиране на работещи и конструктивни решения в името на спортната слава на Стара Загора.

Повече по темата от срещата на 2 юли може да прочетете тук: https://starazagora.bg/bg/novini/pod-egidata-na-kmeta-obsazhdat-utre-badeshteto-na-dyush-beroe.