Синдикалисти от полската „Солидарност“: Въгледобивът е без алтернатива

Само съвместна работа между синдикатите, представителите на местната изпълнителна власт и всички заинтересовани страни може да ни помогне и да ни обедини около правилните стъпки, които да предприемем оттук-нататък по „Зелената сделка“. Това определи пред медиите днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев. Повод за изявлението му бе 3-дневната визита в региона на зам.-председателя на синдикат „Минно дело и енергетика“ към „Солидарност“ Войчех Илницки, който е и председател на мина Конин. Той и негови колеги са разговаряли с ръководството на „Мини Марица-изток“, посетили са и един от рудниците. „Солидарност“ е най-големият синдикат в Полша

„Проблемите ни са едни и същи, както и подходите ни за решаване на проблемите: въвеждане на ранното пенсиониране за миньори, рекултивацията на земи да се извършва от работещите в мините, а не от външни фирми, както и сходен е начинът за привличане на инвеститори“, изброи зам.-градоначалникът. И поясни – средствата, които са готови да отпуснат Евросъюзът и държавата, да бъдат насочени директно към бизнеса. „Тоест, ако има компания, готова да наеме човек от минно-енергийния комплекс, тя да получи средства, гарантиращи заплатата му за следващите 2 години или поне част от неговото възнаграждение. Това е искане и на бизнеса в Стара Загора“, припомни Радостин Танев.

„За нас въглищата нямат алтернатива, ако въгледобивът в Полша спре, ние трябва да живеем в землянки“, обяви пред журналистите Войчех Илницки. И добави, че в неговата страна 80% от произведената електроенергия е от въглища. Радвам се, че виждам такова разбиране от страна на местната власт в Стара Загора, изключително важна е нейната подкрепа за хората, засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика, добави гостът от Полша.

Как в Полша се справят с предизвикателствата, пред които ги е изправила прословутата „Зелена сделка“ – обобщено може да се каже, че не се надяват на европейски средства, а изцяло разчитат на помощ от държавата. Имат споразумения от години, които отстояват, мините им продължават да работят и към днешна дата, при това с дългосрочни договори. Плащат квоти за въглеродни емисии също като при нас. Имат споразумение с Европейската комисия за ранно пенсиониране и други социални привилегии за работниците.

„Виждаме колко много работни места в Европа се затварят; производствата се пренасят в Китай и Индия, където не се спазват никакви екологични мерки. Но вече Европа се събужда, започват протести и само те ще доведат до победа на здравия разум“, отсече полският синдикалист. „Грижа за природата – да, но не може ние да затваряме своите производства, а на няколкостотин километра от нас някой да гори гуми, къде е екологията, не трябва да се прибързва със „Зелената сделка“, апелира Войчех Илницки.

„За днешния ден въглищата нямат алтернатива! Единствената алтернатива е, ако бъде изградена атомна електроцентрала, но те не се строят бързо, а в момента в Полша няма нито една АЕЦ“, заключи зам.-председателят на миньорския синдикат на „Солидарност“.