Драгомир Стойнев: Няма отговор на въпроса за финансовата стабилност на „Мини Марица-изток”

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е отложил отговора на актуален въпрос за това какво се случва с нотификацията от страна на Европейската комисия на гласуваните от предишния състав на Народното събрание 250 млн. лева годишно за 4-годишен период, зададен му от Драгомир Стойнев. Това съобщиха от Областния съвет на БСП Стара Загора.

Драгомир Стойнев, който е бивш министър на енергетиката, отново представлява като депутат региона в Народното събрание след последните парламентарни избори. Според него отлагането, означава, че министърът няма отговор, въпреки изключителната му активност в подкрепа на ГЕРБ по време на изборите.

Според БСП подкрепата за ГЕРБ на отминалите парламентарни избори от страна на миньори и синдикати, дава плодове в момента. Преди месец – на 5 юни, на финала на кампанията служебният министър на енергетиката дойде лично в “Мини Марица-изток”, за да гарантира, че докато ЕК се произнесе по решението на Народното събрание за осигуряване на 250 млн. лв. от държавния бюджет годишно за следващите четири години за „Мини Марица-изток”, финансовата им стабилност е гарантирана със 100 млн. лв. кредитна линия от БЕХ и 50 млн. лева заем от търговска банка. Засега в мините са постъпили само 50 млн. лева от заема. Постъпването на останалите 100 млн. лева е под въпрос.

Според официално съобщение на Министерството на енергетиката целесъобразността на изразходването им трябва да бъде обоснована от мините при възникващи нужди.

Пред медиите Стойнев коментира, че миньорите и енергетиците за съжаление са заложници на хаоса и безпомощността в управлението на българската енергетика. Според него „Мини Марица-изток” са в кризисна ситуация по отношение на изплащане на възнаграждения и финансиране на оперативна дейност, а изходът от кризата зависи от адекватните и професионални действия на политическото ръководство на енергийния сектор.

„Политическия блокаж, пречи да се върви към решаване на проблемите на Маришкия басейн. Необходимо е редовно правителство с много висока експертност в енергетиката и незабавни действия за финансово стабилизиране на мините и за предоговаряне на Зелената сделка на ниво ЕС. Не виждам как това ще стане сега и съм искрено притеснен. Събитията от последните дни показват, че партийният егоизъм надделява над интереса на обществото. Надявам, се миньори, енергетици и синдикати да видят поредния сигнал и да разберат, че решението на техните проблеми не е в досега управляващите.”, каза още Стойнев.