Близо 41 хиляди декара иглолистна гора съхнат в област Стара Загора

Близо 65 хиляди декара иглолистна гора са засегнатите територии от съхнене на територията на Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП). Това съобщи директорът на ЮИДП Сливен инж. Димчо Радев.

Той посочи, че според степента на съхнене на дърветата процесът е диференциран в три посоки- слабо, средно и силно засегнати територии. Слабо съхнене с интензивност до 25 процента се наблюдава при 39 хиляди декара, средното ниво е между 25 и 60 на сто от насажденията на площ от 20 хиляди декара и най-засегнатите дървета, където може да се наложи около 100 процента изсичане, са в порядъка на 4 500 дка.
„Старозагорска област е най-силно засегнатата област. Тук близо 41 хиляди декара насaждения в момента съхнат. И това са главно насaждения, създадени около малките населени места и около големите градове, където обществото ще бъде най-чувствително при санитарни сечи за отстраняване на болните дървета”, посочи още той.

Според него един от проблемите, който се констатира, е, че промяната на микроклимата, свързан със земеделието, което се води в България, също влияе за развитието на тези патогени, които причиняват изсъхване.

Сред засегнатите иглолистни култури са черен и бял бор, които страдат от засушаването, в тях се развиват патогенни гъби, нападнати са и от насекомни вредители. Вариантът този процес да бъде намален е налагането на т.нар. санитарна сеч. С  отстраняването на болните дървета ще се запазят останалите, заяви инж. Радев. „На територията на ЮИДП ще се извършат такива санитарни сечи върху 38 хиляди декара. Това означава, че ще бъдат отстранени загиващите дървета.

Друг основен проблем, пред който са изправени лесовъдите, е т.нар. борова процесионка.
„Националната комисия по лесозащита има предложение боровата процесионка да се обяви като вид, който е опасен за хората. Целта е да се работи по нейното отстраняване по механичен начин”.