10 населени места в област Стара Загора са на воден режим

Десет населени места с общо 2980 жители са на режимно водоснабдяване през летния период на територията, обслужвана от ВиК ЕООД-Стара Загора

Засегнати са с. Ракитница, с. Лозен, с. Михайлово от община Стара Загора; с. Стоян Заимово, с. Спасово от община Чирпан; селата Славянин, Медово, Съединение от община Братя Даскалови; с. Едрево от община Николаево; с. Конаре от община Гурково. Между 10 и 12 часа в денонощието хората са без капка течаща вода. Засегнатите населени места на режимно водоснабдяване са с водоизточници тип каптажи и дренажи, характеризиращи се със сезонен дебит, силно влияещ се от повърхностните валежи.

Настъпилото трайно засушаване през последните години и липсата на валежи през есенно-зимния период дава най-много отражения върху дебита на този вид водоизточници.

Като настоящи мерки са предприети ограничаването на ползването на питейната вода единствено за битови нужди, а не за поливни и други подобни.

Хората по селата се оплакват, че водоноските не достигат. Кметовете обясняват, че няма как да им наложат да наливат само ограничено количество вода. Сега и жегите усложняват обстановката, категорични са те.

Според управителя на ВИК Стара Загора, Радостин Миланов, за в бъдеще е необходимо проучването за нови водоизточници и тяхното изграждане.

„За тази цел е нужно финансиране на целия ВиК сектор и не само за изграждане на нови водовземни съоръжения, но и за реконструкция на водопроводната мрежа, която в по-голямата си част е на възраст над 50 г.”, добавя Радостин Миланов.