Започват да обучават кметовете как да работят с BG-ALERT

Кметове и представители на областните администрации ще бъдат запознати с възможностите на Системата за ранно известяване BG-ALERT и как да работят с нея. Обучението ще се проведе във вторник (20 август) и ще продължи до четвъртък (22 август). Досега са постъпили 42 заявления. Първи заявил желание за участие бе кметът на Стара Загора.

През последния месец имаше няколко повода, при които се повдигна въпроса: „Кой трябва да задейства системата за ранно оповестяване в случай на опасност?”, а отговорът не закъсня и властта организира обучение.

Стара Загора праща двама души от администрацията си в София за обучението. В курса заедно с тях ще се включат и двама служители на съседната община Чирпан.

„Трябва да получат основни насоки за това, как се съставят тези текстови, както и какво е задължителното съдържание на всяко от съобщенията”, обясни Делян Иванов от дирекция „Правни дейности, обществен ред и административно обслужване”.

Инструктирани ще са и хората, които ще известяват населението в случай на опасност.

Участниците в обучението ще бъдат запознати с начина, по който изглежда и работи системата.

Информацията се разпространява на две стъпки. Първо – човек от местната администрация пише съобщението. След това то се одобрява от дежурен служител в главната дирекция в София. Целият процес може да отнеме до няколко минути, ако всички са си свършили работата по веригата.

Снимка: Интернет