Засушаването е основна причина за недостига на питейна вода

Въведоха временен воден режим в няколко населени места в община Гълъбово.

Той ще засегне четири села – Главан, Мъдрец, Искрица и Медникарово. Вода няма да има в часовия диапазон от 22:00 до 07:00 часа.

Сред основните причини за недостига на питейна вода е сериозното засушаване и повишаването на температурите. Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 г. е третата поред суха и гореща година. Месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година периодът на засушаване е и най-дълъг като продължава повече от три месеца. В резултат на това има спад на водните количества. Намаление на обемите се отчита и на останалите  водоизточници. Като друга причина за безводието са загубите на питейна вода по старите водопроводни мрежи в определени населени места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи.

За справяне с проблемите и за свеждане до минимум на негативите за населението, продължава работата в авариен режим на всички държавни структури в координация с местните власти. Създава се работна група с експерти от всички ресорни министерства, която ще е и своеобразен координационен център, за да се постигне по-голяма ефективност на общите усилия на институциите. Тя ще набележи както краткосрочни, така и дългосрочни мерки като част от национална политика за решаване на проблема с водоснабдяването на населението и напояването на земеделските култури. Работната група ще има за цел да предложи конкретни решения за подобряване на ефективността и контрола, осигуряването на резервни водоизточници и приоритизиране на стратегически язовири, които трябва да се построят или рехабилитират, за да се гарантират водните запаси на страната за справяне с климатичните промени в следващите години. Ще бъдат анализирани и необходимите законови промени, тъй като водоснабдяването е стратегически сектор и част от националната сигурност. Ще се обсъди и изработването на  цялостен хидромелиоративен анализ, който да покаже както вариантите за подобряване на водоснабдяването, така и нуждата от ремонт и строителство на нови изкуствени водоеми.