Най-много читалища у нас има в Стара Загора

Най-много читалища у нас има в Стара Загора. Близо 2 века те са своеобразна форма на самоуправление на духовната близост, днес – освен просветни, изпълняват социални и здравни функции.

По данни на НСИ към 2023 г. в страната са регистрирани 3319 народни читалища. Най-гъста е читалищната мрежа на община Стара Загора – с 58 читалища.

Читалищата са уникална българска традиция за създаване, съхранение и разпространение на знания и култура, традиции и обичаи, за развитие на културни процеси и изграждане на трайни връзки в местните общности. Близо 2 века тази своеобразна форма на самоуправление на духовната близост оцелява и се развива. Читалищата възникват от енергията на местните общности, съзряват с подкрепата на щедри дарители и израстват, поставяйки началото на много от библиотеките, музеите и образователните центрове в нашата страна.

Читалищата са сред най-ревностните пазители на нематериалното културно наследство, на фолклора, традициите, обредите. Те имат потенциала да се развиват като съвременни културни центрове, които откриват таланти, развиват заложби, стимулират интереса към творчество и изкуства. Самите читалища, като самозараждаща се форма за обединяване на усилия и ресурси, насочени към стимулиране на познанието и културното общуване, са изключително явление на културното наследство. Не случайно, от края на 2017 г. ЮНЕСКО вписва в Регистъра за опазване на добрите практики и нематериалното културно наследство българското читалище.