От началото на годината до момента 595 водачи са били санкционирани за ползване на мобилен телефон, докато управляват МПС

За времето от 30.09.2024г. до 06.10.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора са проверени 3257 МПС и 6372 лица. Установени са били 13 лица, които са управлявали МПС с рисково поведение, каза на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Стара Загора гл. инспектор Димитър Димитров. Той даде подробности за най-характерните нарушения и наложените административни наказания. В същия период са установени общо шест водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, като от тях четирима водачи са шофирали след употреба на алкохол до 1.2 промила, двама водачи са управлявали след употреба на алкохол над 1,2 промила. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират четирима водачи, а трима водачи, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са четири водачи, които неправилно са изпреварвали, осем са установените нарушения от страна на водачи на велосипеди и мотоциклети, 19 случая има на установени нарушения на водачи на индивидуални електрически превозни средства. Петима водачи са били санкционирани затова, че отнемат предимство на пешеходец, 12 водачи са санкционирани затова, че по време на управление на МПС не ползват хендс фри, а ползват мобилен телефон, 16 водачи са установени и санкционирани затова че управляват МПС на червен сигнал на светофарните уредби, установени са 10 неправоспособни водачи. За седмица са санкционирани 101 пешеходци, затова че нарушават правилата за движение. За изминалата седмица са съставени 238 АУАН и 1047 фиша. През тази седмица се провежда специализирана полицейска операция, която е част от календара на ROADPOL, акцентът е проверки за ползването на техника, която разсейва водачите, ще се проверява за ползването на мобилен телефон без хендс фри от водачите, като и за поставянето на обезопасителни колани на водачи и пътници, както и ползването на каски от водачи и пътници на мотоциклети и мотопеди.

От началото на годината до момента, на територията на ОДМВР-Стара Загора 595 водачи са били санкционирани за ползване на мобилен телефон, докато управляват МПС, като санкционираните за същото нарушение през цялата 2023г. са били 448, каза още гл. инспектор Димитров и допълни, че санкционирани са и 14 водачи на индивидуални електрически превозни средства, които са говорили по мобилен телефон, докато са управлявали, за изминалата 2023г. санкционираните за същото нарушение са били четирима.