Тайко – магията на японските барабани завладява сцената на Старозагорската опера на 7 ноември

Концерт на японски барабани Тайко ще се проведе на 7 ноември (четвъртък) 2024 г. от 19.00 ч. на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Неповторимото изпълнение ще бъде представено от тайко група Wadaiko-Sai от Япония. Два дни по-рано ( 5 ноември) групата ще изнесе концерт в София.

Концертът е част от 35-ите юбилейни Дни на японската култура в България и се провежда по повод тройния юбилей в двустранните отношения между Япония и България през 2024 г. – 115 години от първите официални контакти между двете държави, 85 години от установяване на дипломатически отношения и 65 години от тяхното възстановяване.

Тайко или уадайко (букв. японски барабан) е традиционен японски перкусионен инструмент.

Историята на барабаните тайко е древна и започва още през периода Джомон(ок.13000-300 г. пр. н.е.). През вековете тайко са изпълнявали различни роли. Смята се, че първоначално са били използвани като средство за молитва и предаване на информация, а по-късно, през 6-8 в., и като инструменти за сигнализиране на астрономическото време.

 През периода Хейан (794-1185 г.), когато традиционната японска култура се създава от благородниците, тайко започват да се използват в японската дворцова музика, известна като „гагаку“. Поради силата на звука си, те се използва още и за предаване на информация по време на война и за повдигане на бойния дух.

По-късно, през 14-16 в. тайко навлизат като инструменти в театър Но, а през 17-19 в.–и в класическите сценични изкуства Кабуки и Нагаута. Постепенно обхващат и други аспекти от живота на японците, като се ползват. за даване на сигнал в сумо турнирите, театралните представления, както и като инструменти във фестивалната музика мацури-баяши и бон-одори.

Днес традицията продължава да се пази с любов и да се предава от поколение на поколение в Япония.

Групата Wadaiko-Sai е създадена като клуб по интереси в Токийския университет и е с изцяло мъжки състав. Стъпва на професионалната сцена през 2013 г. и вече има зад гърба си над 2000 концерта в повече от 30 държави по света.

Групата е изнасяла концерти по различни поводи като финала на Световното първенство по ръгби, мач от Италианската Серия А и редица юбилейни събития, организирани от Министерството на външните работи на Япония.

„Забавни и гръмогласни“ – това е девизът на японската тайко група Wadaiko-Sai.

Елате, за да видите с очите си, да чуете с ушите си и да почувствате с тялото си ритъма на японските барабани тайко!