Нова цена на хляба

„Хлебопроизводство СЗ“ в Стара Загора вдигна цената на хляба, произвеждан в предприятието с 30 стотинки –  20 стотинки за миналия месец и с още 10 стотинки от днес, съобщи сайтът Дивидент.

Основната причина за увеличението е големият скок в цената на тока. Ръст има и в цената на брашното, отбелязват от дружеството. Подобни увеличения са направили хлебопроизводителите в цялата страна.

„Това, което ни обещаха да получим от правителството като компенсация в рамките на 110 лв/ мВтч не се случи този месец. Плащаме цялата стойност на тока, която за месец октомври е над 400 лв/ мВтч. Не е възможно да поемем цялата тежест“, казва управителят на дружеството
Цената на брашното се е вдигнала с 200 лв/ тон в рамките на 2 месеца, съобщават от ръководството на „Хлебопроизводство СЗ“.

“Ако ръстът в цената на електроенергията не се успокои, то до края на годината трябва да вдигнем хляба с поне още 10 стотинки, за да посрещнем загубите си”, допълват те.

Старозагорският производител доставят хляба на дистрибуторите на цена от 1,30 лв. В магазина обаче най-разпространеният хляб „Добруджа“, произвеждан от тях обикновено е на цена от 1,50 лв.

“Ако следващия месец получим обещаните компенсации от 110 лв/ мВтч, ще успеем да покрием огромните си загуби и няма да има последващо увеличение на цената на хляба”, съобщават от дружеството.