Генетична диагностика на онкологични заболявания

УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович” Стара Загора въвежда генетична диагностика на онкологични заболявания.

Научният напредък при изучаването на онкологичнете заболявания през последните години доведе до утвърждаването на нови вид лечение – т.нар прицелна терапия.

Тази терапия предоставя възможност на лекарите да определят лекарства, които са насочени директно към съществуващите в организма ракови клетки, без да увреждат здравите му структури.

Прицелната терапия е индивидуализирано лечение, съобразено с нарушените функции на редица гени разположени в туморната тъкан.

Определянето на необходимостта от лекарства, с които ще се лекува пациентът с онкологично заболяване ще допринесе до значително намаляване или избягване на страничните ефекти от прилаганите до момента цитостатици. Съществуват множество клинични резултати показващи ползата и ефективността на това лечение.

Всичко това е възможно само, ако преди започване на лечението се направят генетични  изследвания от тумора тъкан или от кръв при всеки конкретен болен. Получените в резултат на това резултати могат да определят лекарството за всеки конкретен пациент.

Във връзка с това  УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович” Стара Загора въвежда от 24.10.2022г методи за генетична диагностика на онкологични заболявания за следните заболявания – рак на дебелото черво и ректума, рак на белия дроб, рак на гърдата.

Такива диагностични изследвания ще се провеждат и при пациенти започнали лечение, но ефекта от това е липса на отговор от терапията или прогресиране на заболяването.

Подробна информация може да се намери на електронната страница на лечебното заведение, а при желание за извършване на изследване, всеки един може да се обади от 8:30 до 16:00 ч. на телефон 042 698 502 , всеки работен ден.