Няма случаи на чума по дребните преживни животни в област Стара Загора

Към момента на територията на област Стара Загора няма регистрирани случаи на заболяването чума по дребните преживни животни, съобщи д-р Дамян Миков – Директор на ОДБХ Стара Загора.

Собствениците на стопанства за дребни преживни животни (овце и кози) могат да опазят стопанствата си само ако допускат в тях животни с доказан здравен статус.

БАБХ препоръчва да не се търгуват животни от засегнати държави със заболяването – Румъния и Гърция.

Препоръчително е да се засилят проверките по пътищата от органите на реда, на всички транспортни средства, позволяващи превоза на живи животни. Те трябва да притежават необходимите документи, от които да стане ясен произходът на животните, здравният статус, мястото на произход, крайната дестинация и с какво предназначение са.

Членовете на областната епизоотична комисия са на мнение, че по-добрата проследимост и контрол на нерегламентирания транспорт на ДПЖ и адекватни ветеринарни мерки при възникване на заболяване са ключов момент за предотвратяване на епидемията.

При поява на клинични признаци или съмнение за контакт със заразени животни следва веднага да бъде уведомен обслужващия ветеринарен лекар.

Собствениците на животновъдни обекти за отглеждане на ДПЖ е необходимо задължително да предприемат следните мерки с цел превенция от възникване на заболяването Чума по дребните преживни животни, като те включват:

– Честа дезинфекция

– Абсолютна забрана за търговия с неидентифицирани животни

– Избягване на контакт с животни от други стада; посещение на други животновъдни обекти; размяна и споделяне на животни, инвентар, превозни средства с други животновъдни обекти.

Кметовете на общини на територията на Област Стара Загора е необходимо да свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, както и да проведат информационна кампания относно тежкото заболяване в населените места.

 

Снимка: Интернет