От Стара Загора до Чикаго – покер надеждата Павлин Каракиков

Старозагорецът Павлин Каракиков е сред топ 20 на най-успешните български покер играчи според световната класация Hendon Mob. Нашенецът понастоящем живее в Чикаго и се занимава с недвижими имоти, а уменията му с картите несъмнено са повод за гордост. Младият мъж успешно развива своите заложби извън граница, като от 2011г. насам редовно взема участие в известния турнир World Series of Poker (Световни серии по покер) в САЩ, както и в така наречените Circuit турнири, където си спечелва наградата златен пръстен.
Световните серии представляват множество свързани помежду си покер турнири, които се провеждат ежегодно в Лас Вегас от 2005г. насам. Победителят от всяко събитие получава както парична награда, базирана на броя участници и сумата на входа (buy-in), така и престижната златна гривна, която е еквивалент на пръстена в Circuit сериите. С две думи това е наистина значим успех в света на покера. Сред носителите на пръстен са и други големи български имена в покера, сред които Фахредин Мустафов, Вилиян Петлешков, Ник Живков, а първият нашенец, спечелил заветната златна гривна, е Симеон Найденов.

Освен от Световните серии, Павлин е записвал победи и в Световния покер тур (World Poker Tour), който също се провежда в Щатите от 2003г. насам, както и в множество други по-малки местни турнири. Постиженията му до момента са му донесли общо около половин милион долара, което го изпраща на 17-о място сред останалите българи в класацията. Стълбичката към момента се оглавява от пловдивчанина Димитър Данчев с прякор „Куул“, чийто общи печалби според информацията на Hendon Mob възлизат на над 4 милиона долара. Той постигна своя най-голям успех през 2013г., когато спечели рекордните за българския покер 1.8 милиона долара в турнира PokerStars Caribbean Adventure на Карибските острови. Покрай голямата си победа Митко споделя, че много важен елемент в покера е хладнокръвието на играча и способността да бъде добър психолог. А разбира се тези умения се придобиват и развиват в множеството участия в турнири и събития на живо, където играчите се усъвършенстват и натрупват опит.
Значителен стаж и успехи имат и следващите двама големи българи на световната покер сцена – Симеон Найденов и Лъчезар Петков. За своите едва 30 години Симеон има натрупан 10-годишен опит в покера, донесъл му освен престижната златна гривна от WSOP също и над 2 и половина милиона долара в печалби. През изминалата 2017-а година и то навръх националния ни празник той прибави още един голям успех към биографията си, заемайки второ място в Световния покер тур в Лос Анджелис. Постиженията си Симеон дължи на факта, че приема покера като своя професия и се стреми да се развива всеки ден. Той се подготвя както практически чрез играта в турнири и онлайн, така и теоретически.
Колегата му Лъчезар Петков също направи значимо постижение през изминалата година, като си тръгна с почти 1 милион евро от турнир в Барселона. Подобно на Павлин варненецът също поема пътя извън граница, за да търси развитие, като завършва образованието си в Англия, но впоследствие се отдава на играта.

Пожелаваме нестихващи успехи както на Павлин, така и на останалите родни играчи, и да продължават смело напред и нагоре на световната покер сцена.