Старозагорската опера и старозагорският бизнес ще гостуват в Одрин

На 10 и 11 февруари 2018 г. на посещение в Стара Загора беше делегация от турския град Одрин във връзка с подписване на договор за гостуване за първи път на Старозагорската опера там. Това ще стане на 25-ти април т.г. с постановката „Мадам Бътерфлай“ от Пучини на сцената на Тракийския университет. В състава на делегацията бяха г-н Васил Вълчев, Генерален консул на Република България в Одрин, г-жа Радослава Кафеджийска – консул в Генералното консулство, г-н Реджеп Зъпкънкурт, председател на Одринската търговско-промишлената палата (ОТПП), г-жа Елиф Гюлюзярдъмчъ – департамент Европейско сътрудничество на ОТПП, г-жа Елмаз Аслан – председател на дружеството на жените-предприемачи към ОТПП.
Гостите от Одрин бяха посрещнати от директора на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов и от заместник- директора Красимир Червилов, и участваха в среща с председателя на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, г-н Олег Стоилов, зам.-председателя г-жа Красимира Соколова и координатора на отношенията на Палатата с Република Турция, г-н Исмет Чавушоглу. На срещата беше обменена информация за потенциала за развитие на търговско-икономическия обмен между двата региона. Ръководителите на двете палати се договориха, по време на гостуването на Старозагорската опера в Одрин да се проведе бизнес форум, с участие на представители на бизнеса и науката, което да катализира комплексните културни-бизнес-научни отношения между двата града. Този форум ще бъде подкрепен от Генералното консулство на Република България в Одрин.
Огнян Драганов и Реджеп Зъпкънкурт подписаха договора за гостуването на Старозагорската опера в Одрин, в присъствието на генералния консул Васил Вълчев, чието съдействие беше решаващо за осъществяването на това събитие.
Турските гости присъстваха на спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, след който изразиха своето възхищение и оцениха високо нивото и постиженията на оперния театър, избран да гостува в Одрин.
На другия ден гостите бяха на посещение в Мидалидаре естейт, където управителят на комплекса Александър Алексиев представи богатите му възможности за винен туризъм, а гостите дегустираха чудесни вина и кулинарни специалитети и обещаха да се върнат отново в това прекрасно място.