“Приказки за Стара Загора” със събитие посветено на старозагорското радио

На 25.02 (понеделник) от 19:30 в бирария “Колобри на бирата” (адрес: “Митрополит Методи Кусев №1”) ще се проведе поредната беседа от инициативата “Приказки за Стара Загора”. Този път тя е посветена на Радио Стара Загора, което е първото извънстолично радио.

Историята на радиото започва на 13 декември 1927 г., а редовните емисии на Радио „Стара Загора” стартира на 21 май 1936 г. и остава единствената регионална радиостанция на територията на Южна България до 1955 г., когато започва излъчване Радио „Пловдив”.

Радио „Стара Загора”, една от първите радиостанции на България, днес излъчва модерна регионална информационно-музикална програма от 6:00 до 24:00 часа, като всеки четвъртък излъчва собствена програма по „Хоризонт” – от 4:05 до 6:00 ч., в предаването „По първи петли”.
Радиото съхранява една от най-богатите музикални колекции в страната, наброяваща над 50000 заглавия в областта на народната музика, благодарение на звукозаписното си студио, в което в продължение на много години са записани много певци, изпълнители, оркестри и състави.

Повече за историята на радиото ще разкаже неговият главен редактор Здравко Георгиев. По време на събитието гостите ще имат възможност да видят архивни кадри от миналото на радиото.

Събитието с безплатен вход.

Форматът “Приказки за Стара Загора” цели да популяризира културно-историческото минало на Стара Загора в периода след Освобождението чрез провеждането на безплатни тематични беседи в неформална обстановка. Лекторите са личности, които са посветени в темите и могат да ги представят по интересен и увлекателен начин. До момента са се провели събития, посветени на туристическото дружество “Сърнена гора”, Държавен куклен театър – Стара Загора, на старите къщи в града, Държавна опера – Стара Загора и за хранилището на Националният филмов център.

Повече информация можете да намерите в събитието: https://www.facebook.com/events/304022103639993