В СУ „Максим Горки“ представиха спектакъл по повод Китайската Нова година

СУ „Максим Горки“ отпразнува Китайската нова година с концерт, проведен в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Тържеството бе под надслов „Да опознаем Китай заедно“.

Училището е единственото в Южна България, в което усилено се изучава китайски език и това бе поводът за спектакъла. Гости на събитието в РБ „Захари Княжески“ бяха директорът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова и доброволци от Институт „Конфуций“, а преди същинската част от него приветствие отправи директорът Мариана Пенчева: “Преди четири години, когато за първи път започнахме в нашето училище да изучаваме китайски език за нас това беше една авантюра. Първият випуск в момента е в 11-ти клас. Вече четвърта година в нашето училище се изучава китайски език и пълната зала тук, която не е с ученици на училището, а с приятели на училището и на китайския език, показва, че сме взели правилното решение и вървим в правилната посока. Но понеже поводът е китайската нова година, искам да ви кажа че тя е 4715 поред. Тази година ще дойде годината на кучето на 16 февруари и понеже кучето е най-верният приятел на човека, благодаря ви приятели че сте тук“.

Концертът бе подготвен от учителите по китайски език Йоана Маринова, Рен Джъйе и Лиу Шухан, а в него взеха участие ученици от 8,9 и 11 клас, изучаващи китайски език. Най-талантливите ученици получиха грамоти и награди. Освен разннобразна музикална и танцова програма зрителите видяха и китайски стилове калиграфия и традиционни китайски облекла. Емоционалната вечер завърши с «Хубава си моя горо» в изпълнение на учителките Йоана Маринова и Лиу Шухан. Преди концертъа в продължение на един час всички гости имаха възможност да се докоснат до китайската култура. Дегустирането на традиционни китайски ястия, рисуването на йероглифи и боравенето с китайски пръчици за хранене бе само част от богатата програма, подготвена от организаторите.