Общинският съвет в Стара Загора подкрепи проекта „Изграждане на социални жилища в град Стара Загора“

На днешното заседание на ОбС Стара Загора на второ четене бе приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи . Редакциите за паркиране на автомобили по улици, площади и паркинги – общинска собственост, срещу заплащане за служебни нужди от предприятия, нестопански организации и лица, упражняващи свободни професии. Така в границите на „Зелена зона“ те ще имат право да ползват „Служебен абонамент“.

По време на редовното заседание на общинските съветници бяха разгледани над 70 предложения. Ще бъдат стартирани два конкурса за избор на управители на общински дружества – на „Ученическо хранене“ и на „Дентален център – I”.

Подкрепено бе осигуряването на устойчивост на проект „Изграждане на социални жилища в град Стара Загора“. Проектът включва преустройство и изпълнение на мерки за енергийна ефективност в сградата на ул. „Мусала“ 26 (бивша Метрология) и обособяване на 69 съвременни социални жилища, от които 42 броя двустайни апартаменти, 19 броя едностайни апартаменти и 8 броя гарсониери. Целта на предоставяната от Община Стара Загора социална услуга ще е както осигуряване на подслон и нормални условия на живот на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които не могат да си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени, така и социално приобщаване на ползвателите. Социалните жилища финансирани по проекти по ОПРР 2014-2020 се разграничават ясно от общия общински жилищен фонд чрез термина „социални жилища” и се управляват отделно и в съответствие с изискванията по ОПРР 2014-2020.