Благодатният огън озари Стара Загора

Стотици старозагорци се стекоха на площада пред Общината, за да посрещнат Благодатния огън, час преди Рождество Христово.
Точно в 23.00 часа Старозагорският митрополит Киприан донесе Благодатния огън от Йерусалим. Той бе посрещнат от кмета Живко Тодоров и Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание под звуците на църковни песнопения, изпълнени от хора на Старозагорската опера.
„Благодаря на Бога, че за пореден път ми даде възможност и сили да донеса част от Вечния огън. Отново сме заедно, всяка година все повече хора виждат светлината. Пазете тази светлина, защото тя е чудотворна. Топлината й влиза в сърцата ни. Нека да не угасва никога и да свети“, призова митрополит Киприан.
След това литийно шествие отнесе огъня до катедралния храм „Св. Николай“, където в 23.30 часа започна Великденското (Пасхално) богослужение.
Старозагорци, които не успяха да влязат в храма, имаха възможност да наблюдават службата на две видеостени на площада и пред катедралния храм „Св. Николай“.
„Днес е денят на най-големия празник на Христовата църква! Възкресение Христово, Пасха, Великден искри с чиста духовна радост и ни преизпълва с трепет, свещен възторг и благоговейно преклонение. Днес е празникът на действената Божия любов към нас…
Христовото Възкресение е най-великото събитие в историята. Триумфален химн в духовното изкупление на човешкия род. Апогеят на онази Любов, която единствено истински докосва нашите души, сърцата, същността ни и ражда извори на радост. Тържество на тържествата, както го определят древните отци, утеха за духовните ни очи, животворен усет на думите, оставени ни от св. Йоан Богослов „Бог е любов“.
Ние, вярващите хора, посрещаме с особен трепет настъпването на два дни в годината. Те носят толкова много неземна светлина, колкото могат да поемат търсещите ни сърца. Това са: Рождественската нощ, началото на нашето спасение и Светозарното Христово Възкресение, което превъзхожда всичко. Тази радост е обяснима, защото благият Божи промисъл въздига човешкия род в това достойнство, за което е създаден – хората да бъдат „чеда Божии“ … Спасителят идва на земята, търпи унижения, страда заради нас, приема смърт – „и то смърт кръстна“, за да изкупи греха. Преди да възлезе на Голгота и да възкръсне, Той кротко ни учи: „Да не се смущават сърцата ви, вярвайте в Бога и в Мене вярвайте! В дома на Отца ми има много жилища… Отивам да ви приготвя място. И кога отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Мене си, за да бъдете и вие, дето съм Аз“.
Ето защо, обични в Господа, посрещаме с толкова радост и така възторжено това велико събитие. С Възкресението на Христа Иисуса е утвърдено навеки истинността на словото Му. Изпълнено е онова, което пророците предсказаха за Него и онова, което Сам Той предрече за Себе Си. Св.ап. Павел свидетелствува: “Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира: смъртта вече няма власт над Него…“. Клетвата на прародителския грях е снета, дяволът е победен и посрамен, дадени са ни благодатни сили за борба с него.
В радостта на празника отново осъзнаваме, че Възкресението Христово е факт, необоримото свидетелство за това, че смъртта съществува само извън Христа. Възкресението Христово е събитието, вечно доказващо, че човек е мъртъв извън общението си с Христа и Църквата. Божието слово и вярата, които светата Църква векове съхранява в съкровищницата си, са спасителни и благодатни за всички нейни чеда. В тях се крие силата на Божията любов, силата на Божия промисъл за търсещите го. Там, в тайнството на Възкресението, са стаени постоянната радост и изобилният живот.
Възкресението Христово разкрива божествената мощ на православната вяра, даряваща ни дръзновение и надежда в борбата с греха и смъртта, дръзновение в собственото ни кръстоносене. Този празник на празниците укрепва вярата ни, защото всички ставаме свидетели на това, че в Христа всяко кръстоносене завършва с възкресение. Христовото възкресение стъпква страха от личните ни Голготи, побеждава ги с пасхалната си благодат. Този е празникът, в който завинаги Животът побеждава смъртта, правдата- беззаконието, любовта- омразата.
Отечески поздравявам всички обични и предани чеда на светата Старозагорска епархийска църква с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение! Всесърдечно благопожелавам мирът, благостта, светлината и любовта на нашия Възкръснал Спасител да носи в сърцата на всички много топлина и радост ! Радост, която никога да не угасва. Христос Возкресе!“, поздрави миряните владиката.
Днес от 11.00 часа в катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение – чете се Св. Евангелие на различни езици. От 15.00 до 17.00 часа Дверите на Митрополитския дом са широко отворени за всички епархиоти за пасхални поздравления и благослов.

Снимки: Община Стара Загора