Информационен сайт за въвеждане на еврото

Министерството на финансите и Българската народна банка стартираха информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Той е част от изпълнението на Комуникационната стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България.

Освен текстово съдържание в страницата са включени и мултимедийни компоненти като видеоклипове, галерии с изображения, документи, календар, представящ пътя на България към еврото и др. По-голямата част от информацията е представена директно, без да е необходимо навлизане в дълбоки структури от страници и данни. Създадена е възможност за споделяне на съдържанието към социални мрежи:

В специално създадената рубрика За еврото гражданите и бизнесът ще намерят кратки и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Целта на рубриката е да се предоставя информация за всички аспекти и обстоятелства, свързани с процеса на въвеждане на еврото. Може да бъде намерена и информация за еврозоната и за пътя, който страната ни извървява към нея.

Друг акцент в електронната страница е рубриката “Вярно ли е, че”. В нея чрез факти е даден отговор на някои от най-често срещаните неверни твърдения и неоснователни притеснения, свързани с присъединяването на България към еврозоната. Митовете се оборват най-лесно с фактология и данни, за които са потърсени и различни гледни точки в рубриката Експертите говорят.

В Новите пари са представени изображенията на сериите банкноти, изработени от Европейската централна банка (ЕЦБ), с които се разплащат гражданите на страните в еврозоната. Тук може да бъде разгледана и създадената от БНБ брошура на националната страна българските евромонети.

Страницата постоянно ще бъде допълвана с информация, мнения и коментари на водещи специалисти от различни области, както и с последните важни за потребителите новини за процеса по въвеждане на еврото.