Над 440 атлети се включиха в Маратон Стара Загора 2018

Ахмед Насеф от Италия при мъжете и Рут Матебо от Кения при жените дадоха най-добро време в тазгодишното издание на старозагорския маратон. В трите различни дисциплини на състезанието участваха над 440 атлети.

Стартът на третата верига от маратони в България бе даден в Стара Загора. Предстоят състезания във Варна и София, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“.

Началото и финалът бяха дадени пред СУ „Васил Левски“, а маршрутът продължава на изток по бул.“Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул.“Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към финала.
Най-напред в надпревара се впуснаха децата, които направиха една обиколка на парк „Александър Стамболийски“. Първи финала пресече 14-годишният Николай Гребчев от Панагюрище.
В бягането на 10.5 км при мъжете победител стана Гаврил Люлиус от Румъния с време 33:34 мин. При жените за златния медал се пребори Радосвета Симеонова с време 40:17 мин.
В полумаратона при мъжете с нов рекорд на трасето пръв финишира Хилари Кипахумба от Кения с време 1.04.46 часа. При жените сънародничката му Козгей Чепчирчир не остави никакво съмнение в превъзходството си над останалите бегачки и постигна време от 1:15:21 часа.
Най-очакваното състезание беше класическият маратон. Разстоянието от 42.195 км пръв премина Ахмед Насеф от Италия с време 2:23:07 часа, който получи и традиционния лавров венец. Втори финишира Абел Роб от Кения, а трети Тарик Бамкаруф от Мароко.

При жените миналогодишната победителка във веригата Рут Матебо от Кения се наложи убедително с време 2:48:11 часа. Втора стана Вира Овчарчук от Украйна и Зита Касер от Унгария.

Всички класирали се в призовата тройка получиха медали и парични награди.
Успоредно с Маратон Стара Загора се състоя и Националният шампионат по полумаратон, който събра най-добрите в тази дисциплина у нас. При жените първа се класира Маринела Нинева от Дряново с време 1:20:20 часа, а при мъжете Исмаил Сенанджи от Варна с време 1:07:04 часа.