Рекорден брой филми на ,,Златната липа,,.

Шестото издание на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ ще бъде официално открито на 2 юни в Стара Загора, обяви неговият създател и директор, режисьорът Магдалена Ралчева. Наситената фестивална програма ще завърши на 6 юни с церемония по награждаване на отличените филми. В програмата на фестивала тази година влизат рекорден брой ленти – 49. Рекорден е и броят на страните, от които идват те – 22 – Aвстрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Косово, Латвия, Литва, Македония, Норвегия, Полша, Русия, Сърбия, Унгария, Франция, Хърватия, Швейцария. За първи път се включва със своя лента в „Златната липа“ и Литва.
Богатата програма е нещо прекрасно, но ще наложи повечето от филмите да останат само с по една прожекция. Затова почитателите на „Златната липа“ е добре да си направят предварителен план с предпочитаните от тях заглавия, посочи Магдалена Ралчева. Филмите вече са качени на сайта на фестивала  заедно с много информация за създателите им, снимки, трейлъри и анотации за историите, които разказват.
Входът за всички прожекции и събития от програмата на фестивала ще бъде безплатен. Филмите ще се прожектират на 2 места  – в голямата зала на Оперния театър и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. 
Ако миналата година акцентът, обединяващ лентите от фестивалната програма, беше върху семейството, то тази година фокусът пада върху образа на жената, посочи Магдалена Ралчева. Това не е умишлено търсен акцент, а е резултат от направената селекция, която пък е изградена върху създадените през последните 1-2 години филми от европейските режисьори. Поне 6 от 9-те филма в конкурсната програма на „Златната липа“ 2018 са изградени изцяло върху женски образи – от 17-годишни момичета до жени в преклонна старост – дълбоки, силни, драматични характери, които задават своите въпроси и по свой начин отстояват правото си на свободен избор.
В конкурсната програма влизат 9 филма. Българското кино се представя с лентата на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“. Посетителите на фестивала ще могат видят и някои от наградените български хитови заглавия, шествали по киноекраните през миналата година, като „Посоки“ на Стефан Командарев и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги. Българското документално кино ще бъде с изключително силно присъствие – цели 9 ленти, между които френско-българската продукция на режисьорите Катрин Бернщайн и Асен Владимиров „Книжарят“ за двете години на френския писател Ромен Гари, прекарани в България.
Силно присъствие отново ще има детското кино. С най-много ленти е представена Дания. За първи път ще бъде включен български филм с режисьор 10-годишната Рая Гънчева от Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Ще има и много анимационни продукции, посочи Магдалена Ралчева.
По традиция фестивалът „Златната липа“ ще връчи награда за цялостен принос към киното на един специален гост, който ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където вече растат липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова и Гинка Станчева. Кой ще бъде той – остава в тайна -засега