Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети „Мини Марица-изток”.

Визитата е в продължение на разговорите от миналата седмица, когато миньори протестираха с искане за повишаване цената на въглищата, а енергийният министър пое ангажимент да отиде на място в дружеството, за да се запознае с актуалната обстановка в мините.
Теменужка Петкова е констатирала ,че част от оборудването в дружеството е остаряло и като пример посочи ,че в един от рудниците има 60-годишен багер,но подчерта ,че усилията на Министерството са насочени към инвестиции в нова техника. В момента е в ход обществена поръчка за цялостна рехабилитация на 5 багера за 85 милиона лева -подчерта енергийния министър и допълни ,че мините имат положителен финансов резултат. Предстои да се водят разговори за увеличение на цената на въглищата-основното искане на миньорите.
Министърът на енергетиката, каза още, че предстоят преговори с американските централи дали да бъдат разтрогнати договорите им с българската държава, като Петкова вярва, че ще бъде намерено балансирано решение удоволетворяващо и двете страни.
“Миньорите са гръбнакът на енергийната система на България и Ви благодаря за вашия професионализъм и отговорна работа”, подчерта енергийният министър. Тя припомни, че работните заплати в дружеството са увеличени от началото на годината, а приходите през 2017 г. бележат ръст с 56 млн. лв. и дружеството отбелязва печалба в размер на 7 млн. лв. Според министър Петкова това е доказателство, че компанията се развива успешно и стабилно.