С аромат на лавандула: как България стана производител №1 в света

От няколко години България е първенец в производството на лавандулово масло, оставяйки френския Прованс зад гърба си. Почти цялото лавандулово масло – около 99%, което се произвежда у нас, отива за износ.

България е водещ производител на лавандулово масло още през 70-те години на 20. век. С площи от 70 000 дка. България добива 155 тона лавандулово масло и 7400 кг лавандулов конкрет. Така тя се очертава като световен лидер в индустрията. България е призната като най-голям производител и изпреварва Франция още през 2012. През 2017-2018 френската лавандула пострада много от хронична инфекциозна болест, което доведе до 56% от насажденията в страната да бъдат засегнати.

Китай, Молдова, Украйна, Австралия, Великобритания също реализират добра реколта.
Понастоящем в България са идентифицирани 180 кв. км площи с лавандула и годишно производство от над 260 тона лавандулово масло.

Прекрасният аромат на лавандулата може да се разпознае в продукти като парфюми, козметични продукти, сапуни, дезинфектанти, репеленти срещу инсектициди, тинктури срещу редица симптоми като стрес, главоболие, за релакс, кашлица и др. Също в мехлеми за навяхвания, натъртвания, мускулни болки и схващания и др. Лавандуловото масло облекчава мускулните болки, включително болки, причинени от артрит, ишиас и навяхвания, премахва напрежението и безпокойството. Тя има спазматично действие, повлиява отпускането на мускулите на храносмилателния тракт при раздразнителен стомах.

Лавандулата е достъпно и ефикасно решение при инфекции, защото съдържа танини, които убиват бактериите и предотвратяват инфектирането на рани например. Още през далечната 1910 френският химик Рене Морис Гетфос установява, че третираните с лавандулово масло изгорени участъци кожа заздравяват по-бързо и не се инфектират. Това спомага за развитие на фитотерапията, особено при изгаряния, които са причинени от слънчевите лъчи, веднага се забелязва облекчение.

Също за спокоен сън, помощ при акне, псориазис и екзема, защото притежава естествено антибактериално, антисептично и регулиращо действие върху възпалителни кожни проблеми, намалява белезите от пъпки.

Японски учени са установили при свое научно изследване, че съдържащото се в лавандуловото масло вещество линалол, което е терпенов алкохол, води до релаксиране на тялото и ума, облекчаване на емоционалните разстройства, защото се повлиява централната нервна система.