Кметът на Казанлък се срещна с високопоставеното жури по лютиерство

Галина Стоянова се срещна в Община Казанлък със 6-мата членове на журито на Международния конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара, който предстои в Града на розите. Тя приветства световно признатите майстори – лютиери в Казанлък и им пожела да станат част от 115-те празници на розата. „Аз, като кмет и моите съграждани сме изключително признателни на нашите лютиери, защото те са причината Вие да сте тук.“, посочи Стоянова. Като празничен символ тя подари на всеки от своите специални гости оригами роза – подарък от кмета на побратимения японски град Фукуяма, по случай техния празник на розата.
Почетният гражданин на Казанлък лютиерът Едрьо Едрев представи своите колеги. Седналият вдясно от него, китаецът Дзенг Куан е бил почетен гост на града през 1987г. – „Празникът успява да събере хората“, сподели впечатленията си Куан и оцени високо красивата промяна в облика на града през последните години.
Специалното жури, което единствено има правото да сертифицира инструменти на името на големия Антонио Страдивари изрази надежда, че конкурсът ще бъде полезен за младите им последователи във финото майсторство на изработката на струнни инструменти.
При Галина Стоянова чуждестранните гости дойдоха с редкия музикален инструмент Guarneri del Gesu 1742- Ricci, датиран от 1734 година, създаден от италианския майстор – лютиер Джузепе Гуарнери.
Кметът на Казанлък сподели опит за сътрудничеството с побратимените градове: „Като кмет се убедих, че няма големи и малки градове, а градове с големи и малки амбиции. Казанлък е град с големи амбиции и затова можем да бъдем приятели и със 7-милионен град, какъвто е побратименият китайски Дзинан. Ето защо много се радваме, когато имаме много гости от много страни.“, поясни Галина Стоянова.
„Вие сте наши посланици не само на празника, но най-вече на красивото и много трудно изкуство – лютиерството.“, обърна се към високо ценените специалисти тя и ги прикани да се включат в празничното шествие в неделя по обед в центъра на Казанлък.