Славчо Николов е новият заместник – директор на Държавна опера Стара Загора

От 13 юни Славчо Николов е новият временно изпълняващ длъжността заместник-директор на Държавна опера-Стара Загора.

От 2009 г. Славчо Николов е свързан с Държавна опера-Стара Загора, първоначално като стажант-студент, а от 2011 г. е щатен режисьор с малки прекъсвания. Славчо Николов завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, специалност оперно пеене /бакалавърска степен/ в класа на проф. Асен Селимски. Учи оперна режисура в Нов български университет в класа на доц.д-р Нина Найденова и Симеон Симеонов. След завършването на магистърската си степен, постъпва на работа като режисьор в Държавна опера-Стара Загора. Първият му самостоятелен спектакъл е „Веселите музиканти“ от Ал.Владигеров – опера за деца. Следват – „Севилският бръснар“ от Росини /адаптация за деца/. Този спектакъл бе номиниран в категорията „Постановъчен екип” за Наградата „Кристална лира”-2013 г. на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Режисьор е на образователния спектакъл „Петя и вълкът“ от С.Прокофиев. През февруари 2015 г. осъществява и премиерата на спектакъла „Севилският бръснар“ от Росини във версия за младежка публика и изпълнен на български език.

През февруари 2016 година поставя с голям успех едноактната опера „Слугинята – господарка“ на Перголези на сцената на ДКТ-Стара Загора. Изцяло по негова идея и режисура се реализира концертната продукция на Старозагорската опера КИНО КЛАСИК SAUNDTRACKS – концерт филмова музика. ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – концерт френски джаз е новото вдъхновение на режисьора.

През 2017 г. Славчо Николов поставя оригиналната версия на операта „Севилския бръснар“, изпълнявана на италиански език. През месец октомври 2017 г. новият сезон на Държавна опера-Стара Загора бе открит със спектакъла на операта „Дон Карлос“ от Дж.Верди с режисьор Славчо Николов.
През месец октомври тази година предстои да видим новия му спектакъл – оперетата „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах.
Пожелаваме успех на Славчо Николов и като заместник-директор на най-големия културен институт в Стара Загора – Държавна опера-Стара Загора!