Швейцарски бизнес форум в Стара Загора

В Стара Загора се проведе бизнес форум на тема Насърчаване на деловите партньорства с Швейцария. Той беше организиран от Българо-швейцарската търговска камара (БШТК) в сътрудничество с Търговско – промишлена палата – Стара Загора (ТПП). Главна цел на Форума беше стимулиране на изграждането и развитието на партньорства между фирми от България и Швейцария. Той беше насочен както към вече включените в Партньорската платформа на БШТК фирми, така и към всички български производители и доставчици на услуги, желаещи да работят с швейцарски компании. Участващите фирми бяха основно от секторите металообработване, машиностроене, електротехника, електроника, мебели, както и ИКТ и бизнес процес аутсорсинг.

Участниците в събитието, преди започването му, имаха възможност да посетят фирма Оскар Рюег България, една от най-успешните швейцарски инвестиции у нас, където управителят на предприятието Алекс Вореопоулос ги запозна с фирмата, с наскоро открития втори производствен корпус и отговори на конкретни въпроси за развитието на инвестиционния процес и предизвикателствата пред него.

Форумът се проведе в Парк-хотел Стара Загора, предлагащ чудесни условия за такива събития и беше открит от председателя на БШТК Бони Бонев. Той приветства гостите, благодари на старозагорските си колеги за чудесното дългогодишно партньорство, което до голяма степен е предопределило мястото на форума и прочете приветствие от г-н Кнобел, посланик на Швейцария в България. Олег Стоилов, председател на УС на ТПП – Стара Загора също приветства гостите и припомни накратко темите, по които двете организации устойчиво си сътрудничат – проекта ДОМИНО, за прилагане в България на швейцарския опит в дуалното обучение, за развитие на партньорство между швейцарски и старозагорски фирми и подкрепата на проекта на Мануела Малеева и д-р Бруно Франие в Стара Загора за подпомагане на деца с ортопедични проблеми. Г-н Стоилов информира гостите, че тазгодишния международен партньор на Фестивала на виното и културното наследство АВГУСТИАДА ще бъде Швейцария и ги покани да го посетят. Зам.- областният управител Красимир Червилов изрази задоволството си от провеждането на форума в Стара Загора, като отбеляза добре развиващата се швейцарска инвестиция в Оскар Рюег България и призова тя да бъде последвана от други швейцарски компании. На форума присъстваха: оперативното ръководство на двете палати, Георги Симеонов, представител на Община Стара Загора, Стефан Шоселов, председател на УС на Индустриална зона Загоре, Румяна Грозева, изп. директор на АРИР Стара Загора, Владимир Чучумишев, координатор на РАЦ Казанлък, управители и висши служители на старозагорски, други български и чуждестранни фирми, които взеха участие в дискусиите.

Първи от основните лектори се представи Ойген Петерханс, към момента главен изпълнителен директор на Ховаг Кабел AG, Швейцария, Ховаг ООД, България. С богат международен опит, Ойген Петерханс поема поста управител на EnerSys, България през 2010 г. Компанията произвежда индустриални батерии с най-високо качество. Преди да стане съсобственик в Ховаг България, той заема длъжността на главен изпълнителен директор в Монбат АД, Монтана/София. ХОВАГ е водеща в своя сегмент в Швейцария компания за висококачествени кабелни системи. Продуктите на фирмата намират широко приложение в машиностроенето, автоматизацията, медицинските устройства, телекомуникациите и транспорта. Семейната компания е основана през 1936 г. и има сериозни традиции в производството на кабели и кабелни решения. От 2009 г. ХОВАГ има производство в Китай. През 2014 г. е основано дружеството “Ховаг” ООД в град Търговище. В рамките на три години българският клон се увеличи от седем служители до най-големия в групата. Г-н Петерханс по изключително атрактивен начин обясни какво трябва да знаят българските компании, за да бъдат привлекателни за швейцарските инвеститори и отговори на въпроси.

Втори основен лектор беше Каталин Дреер-Хайнал, висш представител на швейцарска институция Switzerland Global Enterprise (www.s-ge.com ), която консултира и подпомага швейцарски компании да развиват отношения с компании от Източна и Централна Европа (Балтийските държави, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Западните балкани). Г-жа Дреер-Хайнал сподели опита си в работата с швейцарски предприятия, които се интересуват от бизнес партньорства в Централна и Източна Европа. Тя предостави полезна информация за тенденциите в развитието на швейцарската икономика като една от най-иновативните в световен мащаб, като акцентира върху това, какво търсят швейцарските компании и какво очакват от партньорите си. Тя също отговори на множество конкретни въпроси.
Васил Радойновски, ръководител на Секретариата на БШТК, беше третия панелист . Той представи Партньорската платформа на БШТК и ролята на Камарата в установяването и развитието на партньорства с швейцарски фирми, като оцени високо сътрудничеството с ТПП – Стара Загора. Г-н Радойновски беше и модератор на последния панел с участието на Каталин Дреер-Хайнал, Ойген Петерханс, Олег Стоилов, и Алекс Вореопоулос , в който, в отворена дискусия се обсъдиха много повдигнати от участниците във форума въпроси.