Деца засадиха магнолии по примера на Методий Кусев

В навечерието на Деня на будителите – празник на просвещението, на преклонението пред будителите на нацията, учениците от Шесто основно училище „Свети Никола“ станаха следовници на делото на Старозагорския митрополит „Методий Кусев“.
Тази година Стара Загора чества 180 години от рождението на владиката, български духовник, водач на движението за църковна независимост и виден участник в обществения живот на града. Той е и създател на парк „Аязмото“, който сега носи неговото име.
Паркът е създаден на 28 февруари 1895 година. На това място се е простирала дъбова гора, но е била изсечена от турския аскер, за да се осигури безопасно пребиваване на султанския везир, отседнал в Стара Загора по време на обиколката си из Османската Империя. Ерозионните процеси измиват почвата и превръщат мястото в гол скалист и безводен хълм. Митрополит Методий Кусев се заема с нелеката задача да възроди парка. От самото начало идеята за уреждането на градски парк е приета скептично от старозагорци. Ентусиазираният Методий Кусев среща редица пречки в осъществяване на идеята си да превърне голия баир над града в модерен парк. Той започва да изпраща писма до православни манастири и църковни общности в различни краища на света с молба за изпращането на семена на най-различни дървесни видове. Лично надзирава каруците с фиданки, някои от които пристигат от Бяло море и Мраморно море, лично засажда дървета. Скоро обаче на владиката се налага да се изправи срещу гнева на хората, които осъзнават, че това ще доведе до загубване на пасищата на животните си. Повечето жители тогава считат, че залесяването и уреждането на такова безполезно пространство е безумие и далеч по-важна е пашата за добитъка им. С доста убеждения и молби Методий Кусев успява да извърши делото на живота си, създава невероятно красив и богат на растителни видове лесопарк и го превръща в една от гордостите на Стара Загора.
В духа на уважението и преклонението пред достойнствата на будителите и в памет на митрополит Методий Кусев третокласниците от Шесто основно посадиха магнолии в южния двор на училището.
Част от учениците ще се включат и в празничното шествие в Стара Загора на първи ноември.