Бизнесмен откри и върна бронзов знак на Община Стара Загора

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изпрати днес благодарствен адрес на бизнесмена Евгени Спиров, пастпрезидент на Ротари клуб Стара Загора, Дистрикт 2480.
Повод е предаденият от него на Община Стара Загора бронзов знак, изобразяващ един от забележителните символи на града – лъвицата с лъвчето от каменен релеф от 11-12 в., открит в Стара Загора през 1949 г. и станал един от символите не само на града, но и на България.
Знакът е бил случайно открит при посещение по работа на Спиров в стара леярска фабрика в Карлово, работеща в момента в сферата на военната индустрия. Знакът е бил изработен вероятно по поръчка преди много години. За жалост, калъпът, по който е отлят бронзовият знак, не е бил открит, изглежда безвъзвратно загубен.
„Знакът е истинска ценност за мен, отлят е от чист бронз и тежи около 40 кг. Поздравявам Ви за будното гражданско самосъзнание и активност, които проявявате не само в конкретния случай, а и при вземането на важни за нашия град решения. Стара Загора има нужда от повече активни и милеещи за добруването на града личности като Вас самия“, пише в благодарствения адрес на кмета. Над бюрото в неговия кабинет е поставен идентичен знак със символа на града.

Живко Тодоров има намерение да постави красивия и много добре изработен бронзов знак на фасадата на сградата на Община Стара Загора, която през следващата година ще бъде изцяло обновена.