Областният управител Гергана Микова се срещна с посланика на Иран

Областният управител Гергана Микова се срещна днес с посланика на Ислямска република Иран у нас Сейед Мохаммад Джавад Расули.
Негово превъзходителство е отскоро на този пост в България. Той има зад гърба си над 35-годишен стаж в областта на дипломацията. Твърди, че с идването си тук е стъпил в Рая.
Стара Загора е първият град извън столицата, който посещава. „Започвам от Стара Загора, защото вече имаме установено много добро сътрудничество с вашата ТПП. Целта ми е да се запозная с потенциала на областта и възможностите за сътрудничество и търговия. Иран е държава с население от 80 млн. души, което е добра предпоставка за присъствие на български продукти на иранския пазар“, каза посланикът.
Г-жа Микова запозна госта с икономиката на Старозагорска област, по-важните исторически и туристически забележителности в региона. Тя покани Негово превъзходителство на Празниците на розата в Казанлък през пролетта на следващата година.
Също като България Иран е известен с розопроизводството си. Там се произвеждат 90 процента от розовата вода в света. Г-н Расули заяви, че организирането на общ форум на български и ирански розопроизводители и преработватели би било полезно и за двете страни. Областният управител предложи домакин на бизнес срещата да бъде столицата на розите Казанлък и тя да се проведе в началото на следващата година.
След срещата в Областна администрация иранският гост посети Музея на религиите.