Нови видове дрога и телефонни измами представиха пред старозагорски педагози

На обучителен семинар, организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към Община Стара Загора, Второ управление „Полиция“ и Местната комисия в Чирпан, бяха представени най-новите видове наркотични вещества и последните действащи схеми за телефонни измами.
Семинарът се проведе днес в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора. На него присъстваха обществени възпитатели и членове на местните комисии, инспектори Детска педагогическа стая, директори на училища, педагогически съветници, училищни психолози, учители и други, чиято работа е свързана с малолетни и непълнолетни.
„Имаме възможност с много професионално присъствие да попълним познанията си за онези злободневни и негативни прояви в общественото пространство. Решихме, тази среща да бъде първата от поредица инициативи в тази посока“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. На форума присъстваха още зам. областният управител Петя Чакърова и Блага Димитрова, зам.-кмет на Община Чирпан.
„Наркотиците се надграждат непрекъснато, старите формати вече не съществуват. Само за м. г. в Европа има 300 вида нови наркотици“, обясни инспектор Петьо Петков от сектор ,,Наркотици“ към СДВР. Той запозна участниците в семинара с различните видове дрога от най-познатите като марихуана, от която има над 1630 сортове, билката синтетичен канабиноид, „русата трева“ и др. Инспектор Петков обясни и какво е значението на наргилетата, които пушат нашите деца в заведенията, наргилета за еднократна употреба, както и най-новите електронни наргилета, разказа и за пазар на лекарства, принадлежали на вече починали болни. „Ако ние от полицията, не сме заедно с Вас в борбата срещу употребата на наркотици, няма как да постигнем успех“, категоричен бе Петков. В презентацията си той показа и как влияят най-новите наркотици т. нар. дизайнерска дрога върху поведението на хората – губи се връзката между тялото, съзнанието и личността. Участниците в семинара се запознаха и с начините на употреба на наркотиците. Те научиха и как преподавателят или родителят може да разбере дали един ученик употребява дрога. Едни от важните симптоми са занижена лична хигиена, силна чувствителност към докосване, много нисък праг на болка, както и прекарване на късните часове пред телевизора или компютъра.
В дискусията след презентацията педагозите споделиха, че няма достатъчно подготвени специалисти по наркотиците, както и за липсата на ангажираност у родителите в борбата срещу употребата им.
Старши инспектор Ивелин Иванов от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР Стара Загора, разказа за видовете телефонни измами и начина на действие при тях. Той припомни първите схеми за части за комбайни, лагери и т. н. Те се развиват в годините с познатите печалби от томболи и телевизионни игри, капаро за климатици или радиатори, внасяне на гаранция, спешни операции и т. н. В момента действа само схемата за съдействие на полицията при залавяне на телефонни измамници. От началото на 2019 г. в Стара Загора и Казанлък по тази схема има 15 телефонни измами за 130 180 лв., златни и сребърни накити.
Утре инспектор Петьо Петков ще проведе беседи с ученици от две старозагорски училища.