Водещи ортопеди от Франция и България демонстрираха предимствата на 3D предоперативното планиране при ендопротезиране на тазобедрени стави

Един от водещите хирурзи в европейската школа по 3D предоперативно планиране при ендопротезиране на тазобедрени стави – д-р Пиер Оливие Пинели от университетската болница в Марсилия, проведе в Болница „Тракия“ обучение с хирургия на живо пред повече от 20 ортопеди и специализанти от цялата страна. Д-р Пинели, заедно с началника на ортопедично отделение в болницата д-р Петьо Братоев, извършиха три имплантации на тазобедрени стави с директен преден достъп на базата на предварителна 3D планировка. Операциите бяха предавани чрез видеомост с двустранна аудиовръзка от хирургичния блок до конферентната зала на Болница „Тракия“, където наблюдаващите имаха възможността да слушат обясненията на д-р Пинели в реално време, както и да задават въпроси. Подобно обучение по 3D предоперативно планиране с толкова много участници и на толкова високо ниво се случва за първи път в България.
„Д-р Пинели изнесе три прекрасни презентации, чрез които обясни фундаментлно смисъла и етапите на провеждане на тази модерна методика за прецизно поставяне на ортопедични импланти“, каза д-р Петьо Братоев. Той е уверен, че 3D предоперативното планирне ще навлезе масово в България до няколко години, защото позволява прецизиране на размера и позицията на импланта до части от милиметъра. Методиката дава възможност на хирурга да изгради предварителен план за оперативната интервенция, като я направи максимално щадяща и съкрати значително продължителността ѝ. Това води до по-бързо възстановяване на пациентите, по-редки усложнения и по-добър краен резултат. „3D планирането е особено е важно при млади пациенти, при хора в активна възраст, които се движат много“, посочи д-р Братоев.
Всяка 3D предоперативна планировка започва със скенер на тазобедрената става, който използва предварително зададени параметри през софтуера на фирмата, производител на импланта. „Изследването се прави по Здравна каса и не оскъпява операцията за пациента“, подчерта д-р Братоев. В случая, на тримата пациенти бяха поставени импланти на водещата компания в световен мащаб по отношение на 3D-планирането при тазобедреното протезиране – швейцарската фирма Symbios.
„През последните десетилетия практиката се състоеше в двупланово планиране от рентгенови снимки, но те не могат да дадат толкова детайлна информация за анатомичните особености на ставата“, казва д-р Братоев. 3D планирането е атрактивна алтернативана на навигацията, тъй като позволява костните дефекти и потенциалните интраоперативни трудности да се вземат под внимание предварително и да се избегнат по време на интервенцията с точен избор и позициониране на имплантите. Д-р Братоев прилага в практиката си 3D предоперативно планиране от есента на миналата година и резултатите са отлични. Той е преминал няколко обучителни курса в университетската болница в Марсилия под ръководството на д-р Пинели. Тогава възниква идеята френският специалист да посети България и да популяризира методиката в операционната на Болница „Тракия“. Двамата планират през следващата година отново да бъде организиран подобен обучителен курс по 3D планиране, но в много по-широк мащаб. Засега, поради липса на достатъчно обучени лекари, методиката се прилага само в МБАЛ „Св.Марина“ Варна и в МБАЛ „Тракия“ Стара Загора, но скоро ще бъде въведена и в болници от други региони на България, обявиха от Symbios.


Снимки: Пресцентър на Болница “Тракия”