Стара Загора има потенциал да бъде един от иновационните дигитални хъбове в Европа

„Стара Загора дава заявка да бъде един от иновационните дигитални хъбове в Европа. Тук се вижда новаторство и енергия. Може да разчитате на нашата подкрепа. В това отношение може да разчитате на пълна подкрепа”. Това каза Мария Габриел, еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество” по време на откриването на форум „Киберсигурност и фалшиви новини”, организиран от Община Стара Загора. По време на събитието стана ясно, че европейската стратегия върви в посока за насърчаване на инвестициите и развитие на технологията, социално-обществените процеси и създаване на правна и етична регулираща рамка.

„Европейските инвестиции в областта на изкуствения интелект са увеличени с около 70% за периода 2018-2020 г., като те ще достигнат 1,5 милиарда евро. От 2020 г. инвестициите ще са по 1 милиард евро на година”, подчерта Мария Габриел. Тя взе участие с лекция на тема „Киберсигурност, фалшиви новини, защита на данните: предизвикателства в контекста на европейските избори”. Еврокомисарят презентира възможностите, които ЕС дава за разпознаване и елиминиране на целенасоченото дезинформиране на обществото. „До преди близо две години, темата за фалшивите новини бе непозната. Сега работим към създаване на баланс между свободния достъп до информация и общуване, както и стимулирането на информационните иновации, като в същото време се спазва принципът за истината и проверената информация. Фалшивите новини са инструмент за деморализиране, демонизиране на хора и институции също. Целта е да се създава подвеждаща информация, поднесена емоционално по няколко от темите, вълнуващи най-много хора – здравеопазване, чистотата на въздуха и водата, както и миграцията”, допълни Габриел. Тя подчерта, че трябва да се върви стъпка по стъпка към прозрачност на данните и носителите им, към достоверност и грамотност при използването на социалните медии. „Няма рецепта чудо. Върви се към ограничаване на фалшивите профили и страници в социалните медии. Проучването сочи, че около 90 млн. са недействителните потребители на Facebook”, посочи еврокомисарят. Тя допълни още, че вече се работи групово в сферата на превенция на кибератаките, както и към намаляване на бюрокрацията при сертифицирането на виртуални и индустриални продукти. Ресорният еврокомисар каза още, че се работи активно и в посока за обезпечаване на споделянето на базите данни, като усилията и законодателните уредби на 28-те членки ще предотвратят разминаване и в цените на услугите за различните държави.

По темата с превенцията на атаките към личността във виртуалното пространство говори началникът на сектор „Противоправно съдържание в Интернет”, отдел „Киберпрестъпност” при ГДБОП – гл. инсп. Михаил Драгоданов. „Радвам се, че сериозните медии в страната се противопоставят на споделянето и генерирането на фалшиви новини. Така се ограничава до голяма степен допускането им в публичното пространство. Пресичането на процеса на публикуване на такава информация, се случва чрез проверка на достоверността ѝ”, сподели Драгоданов. „С бъдещите регулации се надяваме, че дезинформацията ще бъде ограничена, че нашите деца ще растат с висока дигитална култура, която се явява своеобразна имунна система за онлайн профила им. Така ще бъдат по-сигурни, а средата ще може да отстои на кибератаки.

За важността от IT умения и познания още от ученическа възраст и привличането на високотехнологичния бранш в Стара Загора говори народният представител Радостин Танев, който инициира 4-модулно безплатно обучение по информатика за ученици.

Що се отнася до практическата част на разпознаването и противопоставянето на фалшивите новини и опитите за дезинформация говори адвокатът и журналист Кирил Вълчев. Той даде класически примери от рекламата, за да стане ясна дефиницията за фалшивост на информацията. „Има и библейска заповед в този контекст – не лъжесвидетелствай, но в наше време имаме един много лек канал за комуникация – социалните мрежи. Диалогът по темата е много обширен и дълъг”, заяви той. „Трябва много внимателно да се говори, защото е тънка границата при тълкуването на този вид новини. Просветеният човек обаче е по-трудно да бъде излъган – на новоговор може да се противопоставиш с мислене”, подчерта той. „Първо виждаш източника, задължително, после автора, позоваването на трети лица, източници”, категоричен бе Вълчев. Той припомни, че е необходимо да се четат освен заглавие и подзаглавие, но и статията отдолу, защото често двете информации се разминават. Заедно с него по темата за генезиса на фалшивите новини говори и Бисера Занкова, председател на Фондация „Медии 21″, партньор по проект „Compact: From research to policy through rising awareness of the state of the art on social media and convergence (COMPACT)”, финансиран по Програма „Хоризонт 2020″ на Европейската комисия.

Темата за спецификата на роботиката за индустрията, както и за виртуалната реалност в реалния свят засегна проф. д-р д-р инж. д-р х.к Живка Овчарова, директор на Изследователския институт по информатика на Технологичен институт Карлсруе (КИТ) и ръководител на Института по информационен мениджмънт в инженерството на КИТ. „Виртуалната реалност показва една несъществуваща среда, която е представена по осезаем начин за всички, като това дава възможност за комуникация в различни аспекти. През 2016 година бе пикът на навлизането ѝ в сферите на нашия живот. Развитието ѝ се вижда в аспекта на маркетинговата индустрия. Така се представят възможности на потребителите”, очерта тя. От думите ѝ стана ясно, че на практика функциите на виртуалната реалност има приложение в почти всички сфери. „Хората не са матрици от данни, те са когнитивни и емоционални. Това е важно да се знае и да се има предвид”, заяви тя. Проф. Овчарова подчерта, че роботите не могат да заменят хората, защото емоциите не се програмират. Тя представи възможностите на аргументираната реалност, която представлява 3D лазерно визуализиране на сгради, машини и други, за да се обхване геометрията и да се представи в цвят и цялостна форма. Това би било много подходящо за прилагане в Стара Загора за показване на исторически обекти например”, каза още по време на лекцията си проф. Живка Овчарова.

„Работното място на бъдещето ще бъде свързано с много данни и технологии, с креативност, споделеност. В тази връзка, това което подготвяме в Стара Загора с индустриална зона „Загоре”, Община Стара Загора и бизнеса е изграждането на Център за дигитални иновации и култура и Лаборатория за виртуална реалност в Стара Загора по инициатива на Община Стара Загора, Индустриална зона „Загоре” и бизнес организации. Това ще даде допълнителен тласък за привличане на технологичния сектор в града, както и разкриване на специалности в Тракийския университет, които да обезпечат квалификацията на кадри”, уточни още проф. Овчарова.

Над 100 души дискутираха актуалните теми в зала „П. Р. Славейков”, като сред тях бяха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, гл. архитект на Общинска администрация арх. Виктория Грозева, заместник областният управител Петя Чакърова, изпълнителният директор на индустриална зона „Загоре” Радослав Танев и членовете на Съвета на директорите ѝ, представители и ръководители на различни местни и национални институции, представители на бизнеса и неправителствени и браншови организации и други.


Снимки: Община Стара Загора