„Устойчива енергетика и работещ комплекс Марица изток” са приоритетите пред “Мини Марица-Изток” ЕАД

„Устойчива енергетика и работещ комплекс Марица изток”- това са приоритетите за Андон Андонов, председател на съвета на директорите на БЕХ и изпълнителен директор на „Мини Марица-изток” ЕАД, пред Деня на миньора – 18 август
Основен приоритет е обединяване усилията на всички страни, имащи отношение към съществуването и развитието на комплекса Марица-изток, за съхраняване на въгледобива в Маришкия басейн.
Готвим се за зимата, 29 032 000 лева са вложени в ремонтни дейности, ще изпълним заявките на централите
Г-н Андонов, посрещате професионалния празник на миньорите на позицията председател на съвета на директорите на БЕХ, какво Ви носи тя?
Посрещам празника с удовлетворение от добрите резултати. Приемам позицията като нова отговорност и като нова възможност за въглищната енергетика. „Устойчива енергетика и работещ комплекс Марица изток”, ще бъде мотото на моята работа в холдинга. Да се надяваме, че ще успея да защитя комплекса Марица изток, защото нашата работа е зависима от работата на централите.
Комплексът „Марица изток“ има запаси за над 50 години и час по-скоро трябва да се разработи енергийна стратегия, която да определи бъдещето му. Ние сме в проектна готовност за големи инфраструктурни обекти, които са с дълъг период на реализация и изискват значителни финансови средства. Но ще бъде национално самоубийство, ако ние се откажем от това природно богатство, което ни дава енергийна сигурност, за която „Мини Марица-изток“ ЕАД може да бъде гарант и занапред. Не случайно и логото на дружеството е „Енергийна независимост, национална сигурност”.
Кои са приоритетните задачи ?
Да работим за подобряване безопасните условия на труд на работещите в „Мини Марица-изток” ЕАД и да бъдем гарант за доставката на въглища към топлоелектрическите централи, което води до производство на 3000 МWh електроенергия.
Значението на комплекса „Марица изток” за енергийната сигурност на Република България, определя и политиката, заложена в управленската програма на дружеството – осигуряване на устойчиво развитие на „Мини Марица-изток” ЕАД и гарантиране на възможността във всеки момент да се отговори на потребността, изискванията и очакванията на потребителите на лигнитни въглища.
От началото на 2019 година до края на юни в „Мини Марица-изток“ ЕАД са добити 13 074 957 тона въглища. Финансовото състояние на дружеството към настоящия момент е стабилно.
От разчетените инвестиционни разходи в „Мини Марица-изток“ ЕАД за първото полугодие са усвоени 30 999 000 лева.
При разработването на годишната Инвестиционна програма на “Мини Марица-изток” ЕАД за 2019 г. са спазени няколко основни приоритета: обезпечаване нормалното развитие на минните работи за осигуряване добива на 27 500 хил. т. въглища и 95 000 хил. куб. м откривка; подобряване, реконструкция и модернизация на конструкции, системи и компоненти на производствения процес; осигуряване на необходимата рехабилитация за поддържане на висока надеждност на тежкото минно оборудване; доставка на нова технологична механизация за оптимизация на производствения процес; повишаване надеждността на оборудването и строителните конструкции, ефективността на производството и удължаване на ресурсите при спазване на нормите за безопасни и здравословни условия на труд и опазване на околната среда.
– Кои са водещите принципи на Вашия екип?
– Корпоративната социална отговорност на „Мини Марица-изток” ЕАД е обвързана с ценностите за устойчиво развитие. Дружеството се стреми да подобри стандартите за работа, за социално развитие, за опазване на околната среда, както и за подобряване на стандарта на живот. „Мини Марица-изток” ЕАД се отнася с отговорност към обществото и институциите не само на територията на областите, на които е разположено Източномаришкото находище, но и към национални каузи.
„Мини Марица-изток“ ЕАД непрекъснато подобрява и развива своята социална политика. Доброто социално партньорство е традиция в “Мини Марица-изток” ЕАД. Добрите взаимоотношения между работодателя и синдикалните организации са гарантирани от КТД, който се актуализира на всеки две години. През април 2018 г. подписахме нов, в който са запазени социалните права на работниците и служителите. Изпълняваме всички постигнати договорености. Наистина при нас условията за работа са трудни, но за сметка на това хората ни имат сигурност – заплатите се изплащат редовно, спазва се договореното по Колективния трудов договор, дават се всички придобивки. За десет години петдневната здравно-възстановителна рехабилитация са ползвали 32 805 работещи в „Мини Марица-изток” ЕАД от стартирането й през януари 2009 г. до 12.07.2019 година. Те са имали 164 025 дни пълноценен отдих, осигурен от работодателя. Програмата дава възможност на всеки работник и служител да премине възстановителен курс. Близо 1800 души получиха професионална квалификация за първото полугодие в “Мини Марица-изток” ЕАД.
Мениджърската работа е баланс на отговорност, дисциплина и правилна преценка, но силата ни е в хората, в добрата екипна работа.

Снимка: Мини Марица – Изток ЕАД