Живко Тодоров, кандидат за кмет от ГЕРБ: Виждам Стара Загора, отдадена на образованието, за да имат младите хора перспектива

„Създадохме Академия за компютърни и природо-математически науки за даровити деца. Тя ще се превърне в училище, в което ще работят водещи преподаватели. Идеята ни е то да бъде разположено в сградата на бившето Първо основно училище, която ще бъде реновирана, ще разполага и с общежитие”, съобщи кандидатът за кмет на Стара Загора от ГЕРБ Живко Тодоров и добави, че това е едно от условията, които Общината създава за подготовка на специалисти, които да работят и да се живеят в града. Предстои да отвори врати Центърът за даровити деца „Проф. Петър Жеков”, който ще даде възможност на таланти в областта на културата и изкуството да се развиват. Сградата, в която той се намира, е дарена от почетния гражданин на Стара Загора Мария Жекова и е изцяло обновена от Общината.
„В Стара Загора активно е въведено дуалното обучение. Професионалните гимназии и бизнесът ще засилят още повече взаимодействието в тази посока. Водим разговори с ръководството на Тракийския университет за разкриване на нови специалности, свързани с информационните технологии, за да отговорим на нуждите на бизнеса и да привлечем в Индустриална зона „Загоре” инвеститори в областта на високите технологии”, заяви Живко Тодоров.
Той припомни, че през изминалите два мандата Община Стара Загора е водила последователна политика по отношение на подобряването на образователната инфраструктура. Ремонтирани са 12 училища, 11 детски градини, 5 ясли и 4 физкултурни салона на стойност 18 млн. лв. Построена е една нова детска градина, а в двора на СУ „Иван Вазов“ бе изградена и спортна зала с близо 600 места.
„Възползваме се оптимално от европейските фондове и за да създадем комфортни условия за
децата и младежите на Стара Загора. Паралелно с това реализираме и икономии в резултат на
въведените мерки за енергийна ефективност в ОУ „Кирил Христов”, ОУ „Паисий Хилендарски“, ОУ „Георги Райчев&“, ПМГ „Гео Милев“, Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“, ТГ „Княз Симеон Търновски”, Езикова гимназия „Ромен Ролан”, СУ „Иван Вазов”, СУ „Железник”, Обединено детско заведение № 58 „Звездица“, ДГ № 1 „Звънче“, ДГ № 4 „Бреза“ и др.
Предстои реконструкция на Професионалните гимназии по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, по електроника „Джон Атанасов“, по електротехника и технологии „Георги С. Раковски“, както и на спортното училище.
След като почти на 100% са реновирани сградите на учебните заведения, през следващия мандат предстоят ремонти на дворовете им, както и обновяване на физкултурните салони. „Виждам Стара Загора, отдадена на образованието, защото само така младите хора на града ни ще имат перспективи”, категоричен е Живко Тодоров.